Nalazite se
  • Pop Tech
  • Gume koje same generiraju struju za električne automobile
Članak
Objavljeno: 10.03.2015. 16:35

2015 Geneva Motor Show 

Gume koje same generiraju struju za električne automobile

GoodYear je na sajmu u Ženevi predstavio koncept revolucionarnih auto guma koje mogu same generirati pogonsku energiju.

Gume koje same generiraju struju za električne automobile

Osim brojih "pila" i simpatičnih hostesa, ovogodišnji međunarodni sajam automobila 2015 Geneva International Motor Show, omogućio je i poznatom proizvođaču guma GoodYearu da prikaže svoje koncepte novih vrsta auto guma.

Jedan od predstavljenih koncepata pod nazivom Triple Tube, odnosi se na gume sastavljene od tri unutrašnje cijevi unutar gume. Cijevi su locirane ispod gazišta, te se protežu od vanjskog do unutarnjeg dijela ramena gume (bočne strane). Guma posjeduje sustav za interno napuhavanje koji pokreće zrak iz glavne komore ka tri individualne cijevi. Guma se automatski prilagođava na uvjete ceste u tri moda - Eco/Safety (maksimalna napunjenost zrakom u sve 3 cijevi), Sporty (reducirana napuhanost u unutarnjem dijelu ramena) i Wet Traction, koja donosi maksimalnu napuhanost centralnoj cijevi, što poboljšava kontakt gume s kolnikom na mokroj cesti.

Mada je Triple Tube koncept prilično zanimljiv, najviše pažnje na GoodYearovom izložbenom prostoru je izazvao koncept gume pod nazivom BHO3. Ukratko rečeno, radi se o gumi koja generira električnu struju trenjem i "akcijom materijala" od kojeg je izrađena, što znači da će stvarati pogonsku energiju za vaš električni automobil bolje od recimo sustava regenerativnog kočenja, bez potrebe za bilo kakvim dodatnim djelovanjem. Zahvaljujući tim materijalima guma pretvara svjetlosnu i toplinsku energiju u električnu struju.

Goodyear-BH03

Drugim riječima, dok ćete se vi najnormalnije voziti, ona će stvarati struju i transferirati je u baterijski sustav e-automobila. Materijali od kojih je guma izrađena tu imaju najveću ulogu, jer su optimizirani za generiranje energije, dok istovremeno ne utječu na performanse vožnje.

GoodYear navodi da zbog sve veće potražnje za električnim automobilima, ova tehnologija ima veliki potencijal ozbiljnog doprinosa budućnosti industrije e-automobila, te bi mogla eliminirati anksioznost od kratkog dometa kakvu iskazuju mnogi vozači kada govore o električnim automobilima.

GoodYear ne navodi do koje je faze došao u razvoju nove tehnologije guma, niti kada ćemo biti u mogućnosti da ih montiramo na svoje limene ljubimce. 

Izvor: GoodYear

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->