Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Pametna kaciga vidi u 360 stupnjeva
Članak
Objavljeno: 16.09.2017. 12:25

CrossHelmet 

VIDEO: Pametna kaciga vidi u 360 stupnjeva

Dizajner motocikala odlučio je napraviti najsigurniju i najpametniju kacigu na svijetu.

VIDEO: Pametna kaciga vidi u 360 stupnjeva

Japanac Arata Oono, osnivač tvrtke Borderless iz Tokija, više od 6 godina se bavi dizajnom motocikala. Kada je kupio prvi motocikl i za njega potražio kacigu, shvatio je da na tržištu nema niti jedne koja će istovremeno čuvati njegovu glavu, omogućiti mu dovoljno veliko vidno polje i pružiti povezanost kakvu odlikuje naše digitalno doba.

Iz tog razloga započeo je rad na projektu kacige CrossHelmet u koju je s vremenom integrirao sve što je smatrao potrebnim i korisnim za ljubitelje vožnje na dva kotača.

Kako bi povećao vidno polje, Arata je u kacigu ugradio stražnju kameru, dok je s prednje strane postavio heads up display, zaslon koji je pozicioniran na gornjoj strani vizira poput retrovizora na koji se projicira slika iza vozača. To omogućuje motociklistu pogled na cestu u svih 360 stupnjeva, a na zaslonu se mogu prikazivati i podaci s upravljačke ploče, poput brzinomjera i satelitske navigacije. Nakon toga u kacigu je uveo i zvučni upravljački sustav (sound control) koji se pomoću aplikacije pametnog telefona može prilagođavati, pa recimo podešavanjem frekvencija možete pojačati ili smanjiti zvukove koji vam odvlače pažnju poput buke motora, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Povezivost kacige Bluetoothom omogućuje i korištenje aplikacija pametnog telefona, pa se između ostaloga možete javljati na pozive, slušati glazbu i koristiti usluge glasovnog asistenta kao što su Siri i Google Assistant. S vanjske strane kacige nalazi se dodirna površina putem koje pritiskom prsta palite ili gasite povezivost s pametnim telefonom. Pored svega toga, Arata je dizajnirao kacigu kako bi omogućila više prostora i lakše disanje te ju je opremio LED rasvjetom kao dodatnom mjerom sigurnosti.

Kaciga se nalazi u sustavu crowdfundinga na Kickstarteru gdje je skupila 257 tisuća dolara (umjesto traženih 100 tisuća), a ukoliko ju želite naručiti u "early bid" ponudi, morat ćete uplatiti 1.399 dolara.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->