Nalazite se
  • Pop Tech
  • Perlan 2 jedrilica postigla novi visinski rekord
Članak
Objavljeno: 06.09.2017. 14:15

Perlan 2 

Perlan 2 jedrilica postigla novi visinski rekord

Airbus i Perlan Project postavili novi visinski let za letjelice bez motora.

Perlan 2 jedrilica postigla novi visinski rekord

Let svake jedrilice je limitiran prirodnim uvjetima jer dužina i visina njezinog leta ovisi o zračnim strujama. To nije spriječilo Perlan Project i Airbus, odnosno pilote Jima Paynea i Morgana Sandercocka, da Perlan 2 jedrilicom dosegnu visine koje su rezervirane za motorizirane zrakoplove.

Oni su postigli novi visinski rekord za zrakoplove bez motora koji sada iznosi 15.902,03 m.

Perlan-world-record-pilots

Ovaj let je ostvaren na području El Calafatea u Argentini, koje spada u planinski masiv Anda. Jedrenjem iznad tog područja u kojem se stvaraju polarni vrtlozi, dolazi do pojave takozvanih "planinskih valova", odnosno zračnih struja koje se dižu toliko visoko da dosežu stratosferu. Ovaj fenomen se javlja samo na nekoliko područja na Zemlji i to samo nekoliko puta godišnje, a piloti Parlana su očito uspjeli pogoditi pravo vrijeme i uloviti "dizalo" koje ih je dovelo više od 15 km iznad površine.

Perlan_world-record-flight

Perlan Project i Airbus žele unaprijediti jedrilicu da leti još više s konačnim ciljem da dostigne 27.432 m. Obzirom da jedrilice nemaju motore, predstavljaju idealno sredstvo za proučavanje klimatskih promjena, razina zračenja i izvođenje drugih testova koji se žele provesti u netaknutim uvjetima. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->