Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Ciklolet je leteći auto na ruski način
Članak
Objavljeno: 01.09.2020. 11:16

Ciklolet 

VIDEO: Ciklolet je leteći auto na ruski način

Na ruskoj vojnoj izložbi prikazan funkcionalni prototip bespilotnog drona s potpuno novom vrstom pogona.

VIDEO: Ciklolet je leteći auto na ruski način

Na ovogodišnjem Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2020 u Moskvi, ruska znanstvena državna tvrtka FPI (Fond perspektivnih istraživanja) iz Krasnojarska predstavila je originalnu bespilotnu letjelicu pod nazivom Ciklolet, koja leti na potpuno drugačiji način od svih vrsta letjelica koje ste imali prilike vidjeti. 

ciklolet 3

Za razliku od drugih letjelica s vertikalnim uzlijetanjem, Ciklolet nema klasični veliki rotor kao helikopter, niti se temelji na multirotorskom sustavu kao dronovi, već leti na pogon "cikličnih propelera", odnosno šupljih valjaka koji se okreću velikom brzinom, unutar kojih se nalaze lopatice koje "hvataju zrak" i time stvaraju potisak koji omogućuje letenje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Konkretno, radi se o letjelici koja je daleko kompaktnija i proizvodi manju buku u odnosu na helikopter ili kvadkopter. Također, upotreba cikličnog pogona dovodi do promjene vektora potiska zahvaljujući čemu zračni aparat ima bolje manevarske sposobnosti. Zračna letjelica na bazi cikloleta planira se za izradu vozila koja će se upotrebljavati u urbanim zonama i na nepristupačnom brdsko-planinskom terenu.

Ona je u stanju savladavati zahtjevne prepreke, kao i pristajati na vertikalne površine, a također će moći izvršiti kompletno slijetanje na površine s nagibom, što nije u stanju izvesti nijedna bespilotna letjelica, uključujući kvadkopter", navodi Grigorij Makejič, vođa projekta u FPI-u.

ciklolet 2

FPI je prvi prototip demonstratora cikloleta težine od 60 kg već testirao u letu i vjeruje da će biti koristan za vojne jedinice za potrebe desanta, a na temelju iste tehnologije će se razviti i letjelica za prijevoz ljudi koja bi mogla predstavljati pravi leteći auto na ruski način. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->