Nalazite se
  • Pop Tech
  • Rimčev Greyp G6 je povezani bicikl visoke tehnologije
Članak
Objavljeno: 15.03.2019. 22:01

Greyp 

Rimčev Greyp G6 je povezani bicikl visoke tehnologije

Mate Rimac je lansirao novi bicikl branda Greyp koji je po mnogim značajkama prvi u svijetu

Rimčev Greyp G6 je povezani bicikl visoke tehnologije

Novi električni bicikl Greyp G6 kojeg je na događanju u Zagrebu lansirao Mate Rimac, doista je nešto posebno. Nakon 4 godine razvoja Rimac, Krešimir Hlede i društvo predstavili su električni bicikl koji dolazi s baterijom koja omogućuje 100 km vožnje s jednim punjenjem i pedelec pogonskim sustavom, što znači da vozač pri pedaliranju ima asistenciju električnog motora, ali čim prestane pedalirati i asistencija motora prestaje. 

IMG-20190315-WA0000

Ono što je posebno kod G6 e-bicikla su obilje senzora, kamere s prednje i stražnje strane te povezivost koja mu omogućuje da na temelju informacija direktno sudjeluje u donošenju odluka koje utječu na ponašanje bicikla, a time i samu vožnju, a u nekim slučajevima i sam može donijeti odluku.  

IMG-20190315-WA0002

Primjerice, na temelju broja otkucaja srca vozača G6 sam prilagođava nivo asistencije motora, a G-senzor detektira opasne situacije i započinje proceduru slanja poziva u pomoć. Pored toga otkucaji srca mogu regulirati i razinu asistencije motora, što znači da mu možete zadati da pri niskoj razini otkucaja smanjuje asistencuiju i tjera vozača da više koristi svoje noge, dok kod povećanog broja otkucaja može povećati asistenciju motora i time vam olakšati vožnju kada prepozna da ste preopterećeni.  

esim

Bicikl krasi i potpuna povezivost koja omogućava slanje naredbi biciklu ili pak dohvaćanje snimaka s integriranih kamera na biciklu, čak i kad bicikl i korisnik nisu na istoj lokaciji. Kamere s funkcijom neprekidnog snimanja bilježe svaku situaciju, a video snimke i fotografije moguće je podijeliti u realnom vremenu na društvenim mrežama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tu je i inovativna eSIM tehnologija koja donosi povezanost na internet bez fizičke SIM kartice i razvijena je u suradnji s Hrvatskim Telekomom, čime su se Greyp bicikli pozicionirali uz bok najnaprednijim visokotehnološkim proizvodima na svijetu. 

G6_ride_4

Kako ne biste pomislili da je G6 samo skupa igračka, valja reći da je to punokrvni off-road bicikl. Okvir je napravljen od kompozita i ojačan karbonskim vlaknima i dolazi s enduro geometrijom na 27,5+ gumama, s ovjesom od 150 mm hoda i izrađen je s RockShox komponentama. Baterija i integrirani BMS (Battery Management System), razvijeni su i proizvedeni u Greypu, a baterija unatoč svojoj kompaktnosti ima kapacitet od 700 Wh što ju čini jednom od najvećih u industriji. 

Ono što Rimac posebno naglašava je nešto što naziva "gamification", odnosno mogućnost da se podaci s kamera i senzora prenose preko interneta u svojevrsnu igru preko društvene mreže, pa se vozač iz Zagreba recimo može nadmetati s vozačem u New Yorku po sistemu tko će brže i jače okretati pedale, tko će izvesti veći skok, pa čak i tko će postići veći broj otkucaja srca tijekom vožnje uz određenu dozu minimalne asistencije motora, ili potpuno bez nje.  

5ac1c3a4-3f78-4ca0-ac42-61059b76254b

Sve to omogučuju brojni senzori koji bilježe koliko snažno okrećete pedale, gdje se nalazite, kojim terenom se krećete, na kojoj se nadmorskoj visini vozite, koliki je uspon i brojne druge stvari. COO Greyp Bikesa Krešimir Hlede rekao nam je da brojni ugrađeni senzori još nemaju nikakvu funkciju, pa će se tek moći iskoristiti za neku igru ili aplikaciju kada netko dobije ideju za to, nakon čega će se izraditi softver za bicikl.

Na tržištu će se naći tri modela Greyp G6 bicikla, čije cijene će se kretati od 6.499 do 7.449 Eura i možete ih naručiti putem ove poveznice, a prve isporuke bi trebale krenuti već u travnju. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->