Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prva testna vožnja Porsche Formule E
Članak
Objavljeno: 08.03.2019. 14:22

Porsche 

VIDEO: Prva testna vožnja Porsche Formule E

Testni vozač Neel Jani uspješno je odvezao prve krugove električnim bolidom Porschea.

VIDEO: Prva testna vožnja Porsche Formule E

Iduća sezona FIA Formula E natjecanja dovest će na trkaće staze električne bolide nekoliko novih timova, uključujući Mercedes i Porsche. Testni vozač Porschea Neel Jani upravo je odvezao prve krugove na stazi u njemačkom Weissachu, gdje se nalazi testna trkaća staza Porschea. Jani je nakon prve vožnje izjavio da se Porscheov električni bolid ponašao jako dobro na pisti, pa iako ga tijekom ovog testa nisu natjerali do krajnjih granica, ostavio je jako dobar dojam na njega, kao što možete vidjeti u ovom videu.

FIA Formula E natjecanje svakom novom sezonom postaje sve popularnije, a mnogi poznati proizvođači automobila sve se više uključuju u natjecanja svojim bolidima, baš kao što sve više proizvode i električne cestovne automobile jer su svjesni da industrija benzinaca polako odumire, pa žele biti spremni kada se kroz desetak ili nešto više godina potpuno zabrane motori s unutarnjim izgaranjem.

224737~1

Samo natjecanje se također iz sezone u sezonu unaprjeđuje, pa se povećavaju maksimalne snage motora i brzine bolida, kao i njihove veličine i težine. To znači da posljednja generacija električnih formula dolazi s motorom maksimalne snage od 250 kW i maksimalnom dozvoljenom brzinom od 280 km/h, što je za 50 kW i 55 km/h više od propisanih ograničenja iz prošle generacije. Maksimalna dozvoljena težina baterijskog paketa je također povećana na 385 kg, što je za 65 kg više od prošle generacije, a najveća dozvoljena dužina bolida sada iznosi 5160 mm, odnosno 160 mm više, dok je težina veća za 20 kg pa sada iznosi 900 kg. Obzirom na povećanje kapaciteta baterija bolid može s jednim punjenjem dovršiti čitavu utrku, a vozači voze samo jedan bolid, za razliku od prvih sezona u kojima su na pola utrke morali zamijeniti bolid da bi mogli stići do cilja.

257492~1

U trenutku pisanja ovog teksta postojeća sezona Formula E natjecanja stigla je do pete utrke koja će se 10. ožujka voziti u Hong Kongu, dok će kraj sezone biti 13. utrka u New Yorku 14. lipnja ove godine. Na čelu ukupnog poretka trenutno je Jerome D'Ambrosio iz tima Mahindra Racing s 53 boda, koji se nalazi ispred Antonia Felixa Da Coste iz tima BMW I Andretti Motorsport koji ima 46 bodova i Sama Birda iz Envision Virgin Racinga koji je na trećem mjestu sa samo bodom zaostatka iza drugoplasiranog.

FIA očekuje da će iduće sezone Mercedes i Porsche dati veliki doprinos daljem razvoju ovog natjecanja, a mnogi vjeruju da će kroz nekoliko godina električne formule juriti brzinama od 400 km/h

Vezani sadržaji
Ključne riječi Porsche FIA Formula E Neel Jani
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->