Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kako je robot naučio raditi salto
Članak
Objavljeno: 10.03.2019. 11:17

MIT 

VIDEO: Kako je robot naučio raditi salto

Znanstvenici MIT-a omogućili su da mali četveronogi robot postane gotove neuništiv i fantastično spretan.

VIDEO: Kako je robot naučio raditi salto

Ljubiteljima robotike vjerojatno će se jako dopasti nove nadogradnje MIT-evog malog četveronožnog robota Mini Cheetaha, dok će oni skloni strahu od robota terminatora osjetiti laganu jezu.

Mali metalni "gepard" veličine psa, robot Mini Cheetah, za kojeg kažu da je gotovo neuništiv, unaprijeđen je vještinom izvođenja salta unatrag te sustavom stabilizacije i amortizacije koji mu omogućuje da se ne ozlijedi ili prevrne pri padu s visine, a svim vrstama terena može se kretati brzinom dvostruko većom od hoda prosječnih odraslih ljudi.

Pored toga robot može izdržati prilično snažne udarce i pokušaje izbacivanja iz ravnoteže, a kada ga i uspijete prevrnuti, vrlo brzo se na jednostavan način ponovno osovljava na noge. Prilikom trčanja svaka njegova noga nalazi se u dodiru s tlom samo 150 milisekundi, a unutar tog vremena računalo mu govori kako povećati silu na stopalo, promijeniti težište i podići nogu, pri čemu vodi računa i o konfiguraciji terena kojim se kreće.

Svaka noga robota ima vlastiti pogon s tri identična motora, a modularni dizajn mu omogućuje laku zamjenu motora, udova te dodavanje drugih komponenti poput ruku i raznih vrsta oruđa (mi bismo dodali - ioružja).

Kako je MIT robota trenirao, ispravljao mu greške u hodanju i učio ga gimnastičkim vještinama možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici kažu da je ovo idealna robotska platforma za eksperimentiranje jer je izuzetno izdržljiva, a ako nešto i slomite, komponente su vrlo jeftine i jednostavno ih možete zamijeniti.

MIT ove robote vidi i kao trkače u robotskim utrkama na stazi s preprekama, u kojima će svaki tim upravljati Mini Cheetahom pomoću vlastitih algoritama, kako bi se vidjelo tko je bolji u tome i čija strategija je učinkovitija. Tko zna, možda će uskoro i kladionice nuditi klađenje na utrke robota.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->