Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ministrica vozi na dizel od vode i CO2
Članak
Objavljeno: 03.05.2015. 13:23

e-dizel 

Ministrica vozi na dizel od vode i CO2

Pilot tvornica u Dresdenu počela proizvoditi dizelsko gorivo od vode i ugljičnog dioksida.

Ministrica vozi na dizel od vode i CO2

U studenom prošle godine pisali smo o demonstracijskom postrojenju Power-to-Liquids (PtL) tehnologije, njemačke tvrtke Sunfire GmbH, koja je u suradnji s Audijem napravila prvu pilot tvornicu ekološkog dizela, koja pomoću energije iz obnovljivih izvora proizvodi automobilsko gorivo od vode i CO2.

PTL

Tvornica u Dresdenu je otvorena uz nazočnost ministrice obrazovanja i znanosti Johanne Wanke, a sada je nakon više mjeseci testiranja iz nje počelo izlaziti prvo gorivo, pa je ministrici pripala čast da u svoj službeni automobil Audi A8 3.0 TDI clean diesel quattro ulije prvih pet litara ekološkog dizela, za koji Sunfire, Audi i njemačka vlada vjeruju da će u potpunosti promijeniti svijet.

AT150279_medium

Proces proizvodnje ovog dizela uključuje zagrijavanje vode na 800°C kako bi se stvorila para, te stvorila visokotemperaturna elektroliza koja razdvaja kisik i vodik, a za čitav proces se koristi isključivo energija iz obnovljivih izvora. Kisik se otpušta, a vodik kombinira s CO2 uzetim iz atmosfere. Pod visokom temperaturom i pritiskom, njihova sinteza stvara tekućinu pod nazivom "plava sirovina" koja se rafinira u ono što Audi i Sunfire nazivaju e-dizelom.

AT140327_medium

U sadašnjem obliku e-dizel se koristi za miješanje s običnim dizelskim gorivom, no posjeduje potencijal da se u budućnosti koristi samostalno. U e-dizelu nema sumpora, te znatno ćišće izgara u odnosu na standardni dizel, a donosi učinkovitost od 70 posto.

Audi predviđa da će novo gorivo cijenom biti konkurentno običnom dizelu, te će se prodavati po cijeni između 1 i 1,50 eura, odnosno 7,6 i 11.3 kn po litri.

Izvor: Audi

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->