Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Upravljiv metak pogađa pokretne mete
Članak
Objavljeno: 28.04.2015. 12:23

DARPA 

VIDEO: Upravljiv metak pogađa pokretne mete

DARPA je objavila video testiranja metka kojim se može upravljati tijekom čitavog leta do pokretne mete.

VIDEO: Upravljiv metak pogađa pokretne mete

Američka vojna znanstvena agencija DARPA objavila je priopćenje vezano uz testiranje njihovog EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) metka kojim se može upravljati, te navodi kako je ostvarila još jedan veliki korak u razvoju pametne municije malih kalibara. 

U DARPA-inom videu dolje možete vidjeti demonstraciju pogađanja mete EXACTO metkom puškom s optičkim nišanom, koja ukazuje da čak i neiskusni snajperisti mogu znatno povećati svoju preciznost pri gađanju pokretnih meta, te postizati rezultate vrlo bliske onima koje postižu dobro uvježbani i iskusni vojnici.

"Zahvaljujući DARPA-inom programu, EXACTO je demonstrirao ono što je do sada djelovalo kao nemoguće, konstantno navođenje municije malog kalibra ka meti", navodi Jerome Dunn, DARPA-in programski menadžer. "Ova demonstracija pucanja u realnom vremenu iz standardne puške, pokazuje da je EXACTO u stanju pogađati pokretne mete ekstremno precizno na snajperskim udaljenostima, što je nedostižno tradicionalnoj municiji. Ugradnja mogućnosti navođenja u mali .50 kalibar otvara vrata mogućnosti primjene EXACTO tehnologije u sve navođene projektile svih kalibara".

DARPA-ini inženjeri ne iznose nikakve detalje o EXACTO tehnologiji i sustavu upravljanja, te ne govore kada bi se pametnom municijom mogli naoružati američki snajperisti u borbenim jedinicama, no prema planovima koji su poznati otprije, to bi trebalo uslijediti već iduće godine. 

Izvor: DARPA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->