Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ovaj stroj pretvara vodu u umjetni benzin
Članak
Objavljeno: 23.11.2014. 13:06

PtL 

Ovaj stroj pretvara vodu u umjetni benzin

Njemačkoj ministrici pokazano demonstracijsko postrojenje za pretvaranje vode i CO2 u sintetska goriva. 

Ovaj stroj pretvara vodu u umjetni benzin

Ovih je dana u Dresdenu održana svjetska premijera demonstracijskog postrojenja Power-to-Liquids (PtL) tehnologije, tvrtke Sunfire GmbH. Uz nazočnost ministrice obrazovanja i znanosti Johanne Wanke, te većeg broja visokih državnih dužnosnika, predstavnika znanstvenih organizacija i tehnoloških tvrtki, Sunfire je demonstrirao kako funkcionira njihova tehnologija koja pretvara vodu i ugljični dioksid u sintetska goriva, benzin, dizel i kerozin, a za tu preradu koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora.

sunfire PtL-Demonstrationsanlage bei Nacht 1_72dpi

Za pretvaranje vode i CO2 u benzin, PtL koristi kombinaciju kemijske reakcije pod nazivom Fischer-Tropschov postupak, odnosno industrijsku metodu dobivanja ugljikovodika iz ugljikova monoksida i vodika (sintetski plin), te čvrstih elektrolitičkih ćelija, odnosno gorivih članaka koji stvaraju forme plina vodika i kisika.

Sunfire navodi kako su njihovi postojeći sustavi učinkoviti 50%, no posjeduju potencijal za doći do 70 posto u bliskoj budućnosti.

sunfire Anlage bei Nacht - Produkte_72dpi

Za usporedbu, postojeći benzinski motori su učinkoviti između 14 i 30 posto, pa je tehnologija koju razvija Sunfire velika nada za budućnost.

sunfire

Mada se radi o Njemačkoj, glavna kočnica u razvoju ove tehnologije leži u birokraciji, pa Sunfire traži pomoć politike u donošenju zakonskih regulativa koje će im omogućiti dalji razvoj, kako bi investitori dobili, kako kažu, "dovoljnu razinu pouzdanosti u planiranje", odnosno kako bi znali da će država tu tehnologiju podupirati i ugraditi u svoje planove razvoja energetike. 

Izvor: Sunfire [PDF]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->