Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Oculus Rift za napredno upravljanje robotima
Članak
Objavljeno: 27.04.2015. 12:48

DORA 

VIDEO: Oculus Rift za napredno upravljanje robotima

Znanstvenici kažu da DORA predstavlja budućnost telepresence robotike.

VIDEO: Oculus Rift za napredno upravljanje robotima

Nismo sigurni je li netko preveo izraz telepresence roboti u teleprisutni roboti, no time se nećemo baviti ovom prilikom. Uglavnom, vjerojatno vam je poznato da se radi o robotima koji predstavljaju vaše fizičke avatare na izdvojenim mjestima, što znači da ćete kroz njihove oči, uši, tijela i udove biti prisutni na sastancima, u tvornicama, na bojišnicama, ili na stranim planetima. 

Tim studenata na Sveučilištu Pennsylvania proizveo je svojeg telepresence robota pod nazivom DORA (Dextrous Observational Roving Automaton), te mu je omogućio fluidne kretnje glave poput ljudi. Naime, kretanje DORA robota je obogaćeno upravljanjem pomoću Oculus Rift headseta, što znači da kretnje njegove glave odgovaraju pokretima glave operatera koji na glavi nosi VR headset.

Time je ovaj robot postao znatno napredniji od drugih telepresence sustava na tržištu, koji u osnovi predstavljaju web kameru na kotačima.

Za razliku od njih, DORA vam omogućuje znatno veću pokretljivost i prirodniju "teleprisutnost", obzirom da ćete pratiti sva događanja u prostoru gdje se nalazi robot na isti način kao što biste to činili da ste tamo sami prisutni.

Kao što možete vidjeti u videu dolje, zahvaljujući programerima Sveučilišta Pennsylvania, kretnje robota savršeno preslikavaju kretnje glave operatera, pa su mogućnosti primjene ovog sustava vrlo velike, bilo u sustavima nadzora, ratnim strojevima, ili robotima za potragu i spašavanje unesrećenih u prirodnim katastrofama, dok mladi znanstvenici smatraju da ćemo se vrlo lako priviknuti na njih i u mnogim svakodnevnim aktivnostima, pa u ovome vide budućnost telepresence robotike.

DORA robot je izabran među 20 robota koji će se natjecati za vrijedne nagrade u finalu Intelovog studentskog Cornell Cup natjecanja 1. svibnja ove godine, a članovi tima smatraju da bi se kroz dvije godine mogao komercijalizirati, te naći na tržištu po cijeni od 2.000 dolara (14.128 kuna).

Izvor: DORA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->