Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Ekološki zrakoplov kojim ćemo letjeti 2030.
Članak
Objavljeno: 27.04.2015. 13:23

Progress Eagle 

VIDEO: Ekološki zrakoplov kojim ćemo letjeti 2030.

Osim što će letjeti uz nultu emisiju štetnih sastojaka, avion će služiti i za uklanjanje CO2 iz atmosfere.

VIDEO: Ekološki zrakoplov kojim ćemo letjeti 2030.

Dizajner Oscar Viñals predstavio je svoj koncept putničkog zrakoplova budućnosti pod nazivom Progress Eagle, koji će jednog dana prevoziti 800 putnika, te letjeti na isključivo električni pogon, koristeći energiju sunca, vjetra i gorivih ćelija.

Osim nulte emisije štetnih sastojaka u atmosferu, Progress Eagle će se koristiti i za uklanjanje CO2 iz atmosfere, mada dizajner ne govori kako će to funkcionirati. Bez obzira na to, moglo bi se reći da će ovo moglo predstavljati idealno zračno transportno sredstvo visoke energetske učinkovitosti i ekološki prihvatljive tehnologije.

Jedina loša stvar kod ovog koncepta je u tome, što prema priznanju samog dizajnera, ovaj zrakoplov nije u stanju letjeti pomoću danas dostupne tehnologije. Naime, da bi se uopće mogao vinuti u zrak, potrebno je da bude izrađen od znatno jeftinijeg grafena u odnosu na onaj koji se danas proizvodi, te bi trebao koristiti naprednija tehnološka rješenja za pogon na energiju vjetra, sunca i gorivih ćelija od onih koja trenutno postoje.

Viñals vjeruje da će znanost i tehnologija dovoljno napredovati do 2030. godine, kako bi se omogućilo da Progress Eagle poleti i odvede avioindustriju u novom smjeru.

Moramo priznati da nam ovo predstavlja jedan od najljepših i najsimpatičnijih koncepata putničkih zrakoplova budućnosti, te se optimistički nadamo da ćemo doživjeti prve redovne linije. 

Izvor: Behance

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->