Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: NASA-in zrakoplov koji "maše krilima"
Članak
Objavljeno: 29.04.2015. 14:37

ACTE 

VIDEO: NASA-in zrakoplov koji "maše krilima"

NASA je uspješno dovršila testove letova zrakoplovom s morfirajućim ACTE  krilima.

VIDEO: NASA-in zrakoplov koji "maše krilima"

NASA uspješno dovršila testove letenja zrakoplova s tehnologijom morfirajućih krila. "Flapovi" krila su se podešavali pod kutovima od -2 do 30 stupnjeva. Photo credits: NASA

NASA je objavila kako je nakon 6 mjeseci testiranja i 22 leta u centru Armstrong Flight Research Center u bazi Edwards u Kaliforniji, uspješno dovršila testove letova zrakoplovima s morfirajućim krilima.

Ovaj dizajn upravljačkih površina krila pod nazivom ACTE (Adaptive Compliant Trailing Edge), koji je razvijen u suradnji s tvrtkom FlexSys, zamjenjuje tradicionalne krute "flapsove" ili zakrilca koja predstavljaju pokretan stabilizator visine i smjera, savitljivim kompozitnim materijalom.

Osim što su dizajnirana s ciljem smanjenja težine zrakoplova, ta zakrilca mogu avioindustriji godišnje uštedjeti na milijuna dolara u troškovima goriva.

Tijekom provedenih testova zakrivljenost krila se mijenjala između -2 i 30 stupnjeva, s time da se mogu i ručno podešavati, čak i tijekom leta. Takva savitljiva krila će omogućiti pojavu lakših i energetski učinkovitijih zrakoplova, koji će ujedno biti i znatno tiši tijekom uzlijetanja i slijetanja.

Za sada još nije poznato kada će se prvi zrakoplovi koji "mašu krilima" pojaviti u javnom zračnom prometu, no sigurno će se morati provesti još obilje testova prije nego se zaključi da je ACTE tehnologija dovoljno sigurna. 

Izvor: NASAVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->