Nalazite se
  • Pop Tech
  • Automobil bez emisija hvata CO2 iz zraka dok vozi
Članak
Objavljeno: 02.08.2022. 12:45

TU Eindhoven 

Automobil bez emisija hvata CO2 iz zraka dok vozi

Studenti Tehničkog Sveučilišta u Eindhovenu vjeruju da su izradili najodrživiji automobil na svijetu.

Automobil bez emisija hvata CO2 iz zraka dok vozi

Studentski tim sveučilišta TU Eindhoven, TU/ecomotive, razvio je održivi električni osobni automobil koji hvata više ugljičnog dioksida (CO2) nego što ga emitira tijekom vožnje. Riječ je o prototipu, nazvanom Zem, koji pročišćava zrak kroz poseban filter. Pohranjivanjem uhvaćenog CO2 i njegovim odlaganjem, Zem može pridonijeti smanjenju globalnog zatopljenja. Studenti će nastaviti poboljšavati vozilo u nadolazećim godinama, s ciljem da ono bude neutralno u pogledu ugljika tijekom cijelog životnog ciklusa, a krajnji cilj im je da se na kraju pojavi na cesti.

Prometni sektor veliki je zagađivač, koji je prije nekoliko godina proizvodio oko četvrtinu ukupnih emisija ugljika u EU. Osobni automobili odgovorni su za više od 60 posto tih emisija. Kako bi smanjili te emisije, 35 studenata dizajniralo je, razvilo i izradilo automobil koji proizvodi manje ili nimalo emisija tijekom proizvodnog procesa i na cesti.

csm_BvOF 2022_0720_AQE - CO2-capturing concept car ZEM by student team TUecomotive_46efc053bc

Automobil može uhvatiti 2 kilograma CO2 kroz poseban filter na 32.000 prijeđenih kilometara godišnje. To znači da deset automobila može pohraniti onoliko ugljičnog dioksida koliko i prosječno stablo. "To se možda ne čini mnogo, ali ukupna dobit je značajna ako ga uskoro implementirate u velikoj mjeri u svaki osobni automobil", tvrdi tim. Uostalom, postoji više od milijardu osobnih automobila koji voze diljem svijeta, a koji bi mogli hvatati CO2 umjesto da ga ispuštaju.

Filter kroz koji struji vanjski zrak je jedinstven, a studenti su u procesu prijave patenta za ovu inovaciju pa stoga još nisu objavili detalje o njemu. TU/ecomotive razmišlja o budućnosti u kojoj se puni filtar može jednostavno isprazniti putem stanice za punjenje dok se automobil puni. Auto trenutno može prijeći 320 kilometara prije nego što se filter napuni.

csm_BvOF 2022_0720_ATD - CO2-capturing concept car ZEM by student team TUecomotive_c07a3a1759

Zem je dakako električni automobil, stoga je sam po sebi ugljično neutralan, dok ga hvatanje CO2 iz atmosfere čini dodatno održivim, a studenti su izradili i softver koji će pratiti čitavu proizvodnju vozila, uključujući dobavu materijala i izradu dijelova, kako bi se osiguralo da je čitav proces produkcije ugljično neutralan.

Vezani sadržaji
Ključne riječi CO2 TU Eindhoven Zem
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->