Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Arapi u pustinji grade neboder dugačak 170 km
Članak
Objavljeno: 27.07.2022. 15:15

Saudijska Arabija 

VIDEO: Arapi u pustinji grade neboder dugačak 170 km

Ovo neobično zdanje protezat će se kroz saudijsku pustinju i udomaćiti oko 9 milijuna stanara.

VIDEO: Arapi u pustinji grade neboder dugačak 170 km

The Line je novi ambiciozni projekt koji želi realizirati vlada Saudijske Arabije, odnosno princ Mohammed bin Salman koji ga je predstavio, ne navodeći detalje o tome kada bi gradnja trebala započeti, a kada bi trebao biti dovršen.

Ideja je da kroz pustinju protegne zdanje visine od 500 metara, koje će se protezati na udaljenost od 170 km, dok će mu debljina iznositi samo 200 metara, a u njemu bi trebalo živjeti i raditi oko 9 milijuna ljudi.

The Line je dio futurističkog projekta pod nazivom NEOM koji Saudijci žele realizirati na sjeverozapadu Saudijske Arabije u blizini Crvenog Mora, a trebao bi predstavljati kombinaciju naselja budućnosti i očuvane netaknute prirode, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zidovi ovog "nebodera" će imati reflektivne površine koje će mu omogućiti bolje vizualno uklapanje u okoliš, a u sebi će udomaćiti velike prostore interijera, parkove, škole i stambene četvrti koje će biti naslagane jedna na drugu.

Ukupna količina iskoristivog prostora će iznositi ok 34 kvadratna kilometra, a zamišljeni dizajn bi trebao značajno trebao unaprijediti  funkcionalnost grada, što uključuje sve infrastrukturne elemente i energetsku potrošnju, a unutra će tijekom cijele godine vladati idealni klimatski uvjeti kako bi se stanovnici uvijek osjećali ugodno.

hrh-announces-theline-designs-cover

Zdanje će u potpunosti imati električnu energiju iz obnovljivih izvora, što znači da će se na njemu ili oko njega nalaziti velika količina solarnih panela i farmi. 

Saudijski princ vjeruje da je ovo čudo moguće realizirati, bez obzira što sama doprema građevinskog materijala na to područje predstavljala pothvat sam za sebe.

Da se radi o bilo kome drugom rekli bismo da je ovo fantastika, no ako itko na svijetu ovo može sagraditi, to je Saudijska Arabija koja u planu ima i luđih arhitektonskih projekata koji nose zajednički naziv "Giga projekti". To se odnosi na sve infrastrukturne projekte koji koštaju više od 10 milijardi dolara, a koje financira saudijski fond Public Investment Fund (PIF).

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->