Nalazite se
  • Pop Tech
  • Formula 1 prelazi na ekološko gorivo
Članak
Objavljeno: 27.07.2022. 12:31

F1 

Formula 1 prelazi na ekološko gorivo

Svi bolidi Formule 1 će 2026. godine prijeći na potpuno održivo pogonsko gorivo.

Formula 1 prelazi na ekološko gorivo

Formula 1 želi u potpunosti "očistiti" svoje operacije i do 2030. godine omogućiti da se utrke održavaju uz nula posto ugljičnog otiska, što znači da bi svi bolidi trebali postati ekološki prihvatljivi.

U trenutnoj sezoni F1 bolidi koriste E10 gorivo koje uključuje 10 posto etanola koji je u potpunosti obnovljiv, a do 2026. godine bi s 10 posto udjela trebali prijeći na 100 posto ekološko gorivo.

"Radimo na E gorivu u kojem je ugljik koji se koristi za proizvodnju tog goriva iste količine kao i ugljik koji emitira motor s unutarnjim izgaranjem", rekao je u izjavi direktor F1 motosporta Ross Brawn. "To znači da motori ne dodaju ništa ugljičnom dioksidu u atmosferi." Brawn kaže da bi širenje dostupnosti novog goriva ujedno moglo pomoći u smanjenju emisija diljem svijeta, posebno u područjima gdje prelazak na električna vozila neće biti izvediv dugo vremena.

Glavni tehnički direktor F1 Pat Symonds, koji vodi projekt 100 posto održivog goriva, rekao je da je moto sport u stanju ispuniti cilj do 2026. godine. "Radili smo s Aramcom i sada smo testirali 39 zamjenskih mješavina goriva", rekao je Symonds. “Ovo nam je pomoglo da razumijemo učinke različitih vrsta mješavina koje možete koristiti u održivom gorivu. Testirali smo ih u jednocilindričnoj pogonskoj jedinici Formule 1, tako da je to reprezentativno testiranje - i mislim da je to pomoglo ubrzati naš napredak."

Vezani sadržaji
Ključne riječi Formula 1 etanol E gorivo
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->