Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.11.2020. 12:32

COVID-19 

Kune su opasne za širenje koronavirusa

Danska planira pobiti 15 milijuna kuna iz uzgoja jer je u njima virus mutirao i proširio se na ljude.

Kune su opasne za širenje koronavirusa

Danska premijerka Mette Frederiksen, objavila je da je započelo zatvaranje farmi kuna u toj zemlji koja je najveći izvoznik krzna tih životinja na svijetu.

U rujnu ove godine danski znanstvenici su objavili znanstveni rad u kojem su opisali prijenos koronavirusa između kuna i ljudi, a u međuvremenu su se pojavili izvještaji da se zaraza proširila na 207 farmi kuna, većinom na sjeveru poluotoka Jutland. Radi se o mutiranom virusu, koji nije ništa opasniji ili smrtonosniji od "običnog", ali znanstvenici smatraju da će njegova mutacija onemogućiti učinak budućih cjepiva, jer njegove stanice pokazuju smanjeni otpor na antitijela i potencijalno umanjuju učinkovitost budućih cjepiva protiv koronavirusa koja se upravo razvijaju u svijetu.

U svojem priopćenju danska premijerka je rekla kako je Državni zavod za serume pronašao primjere virusa kod ljudi koji pokazuju smanjenu osjetljivost na antitijela, što znači da mutirani virus s kuna može predstavljati rizik da nadolazeće cjepivo neće raditi onako kako treba.

"Zaključak Državnog zavoda za serum je prilično jasan: Nastavak uzgoja kuna tijekom tekuće epidemije COVID-19 predstavlja značajan rizik za javno zdravlje, uključujući i mogućnosti da se cjepivima spriječi COVID-19 ", navodi Mette Frederiksen i kaže da je stoga u Danskoj nažalost potrebno ukinuti farme ali i uništiti kune.

Eutanazija kuna iz uzgoja kojih ima više od 15 milijuna u Danskoj već je započela, a u njoj sudjeluju policija i vojska.

Organizacija za zaštitu životinja Animal Protection Denmark, predlaže dugoročno rješenje u trajnom gašenju te industrije, ali smatraju da bi vlada trebala učiniti sve kako bi se farmerima pomoglo u preživljavanju ove krize i preorijentaciji na neke druge djelatnosti koje neće ugrožavati javno zdravlje.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->