Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • YouTube briše sadržaje s lažnim rezultatima izbora u SAD
Članak
Objavljeno: 04.11.2020. 12:30

Fake news 

YouTube briše sadržaje s lažnim rezultatima izbora u SAD

Prevaranti su zaradili lovu na milijunima pratitelja kojima su isporučili lažne grafike i rezultate izbora.

YouTube briše sadržaje s lažnim rezultatima izbora u SAD

Dok u SAD-u traje grozničavo prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima, neki YouTube kanali su već odavno objavili rezultate, a njihovi video filmovi i live streamovi s detaljnim statistikama i grafikama stekli su na milijune pogleda korisnika, što im je donijelo i direktnu financijsku korist kroz YouTubeov sustav monetizacije od reklama.

Jedini problem s tim streamovima je što su lažni, ili kako bismo to na književnom geekovskom rekli - fake. Prema pisanju više američkih medija, brojni YouTube kanali su iskoristili izbore za lažnbe livestreamove s rezultatima davno prije nego što su prvi službeni rezultati uopće počeli stizati u javnost i medije. Oni su lažirali ili manipulirali s rezultatima prikupljanja elektorskih glasova, a neki od tih streamova su imali uključenu monetizaciju.  

Nakon upozorenja brojnih korisnika koji su uočili ove lažnjake, YouTube je započeo veliku akciju čišćenja tih sadržaja.

"Uklanjamo livestreamove koji krše naše "smjernice zajednice" (Community Guidelines). Uspostavili smo politike koje zabranjuju neželjenu poštu, obmanjujuće prakse i prevare i nastavljamo biti oprezni u pogledu sadržaja koji se odnose na izbore", navodi Google u svojem Tweetu.

Inače, na YouTubeu možete naći brojne "live" brojače rezultata koje objavljuju ugledni i pouzdani mediji. U trenutku pisanja ovog teksta niti jedan kandidat nije došao do potrebnog broja od 270 elektorskih glasova. Iako je Biden u laganom vodstvu s 238 prema 213 glasova koliko ih ima Trump, još nedostaju rezultati nekoliko ključnih država koje su u prošlosti često znale odlučiti pobjednika u zadnji trenutak.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->