Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Tehnološki giganti izbjegavaju porez u siromašnim državama
Članak
Objavljeno: 27.10.2020. 12:53

ActionAid 

Tehnološki giganti izbjegavaju porez u siromašnim državama

Zbog lošeg zakona Facebook, Google i Microsoft nisu platili 3 milijarde dolara poreza na dobit u 20 najsiromašnijih država.

Tehnološki giganti izbjegavaju porez u siromašnim državama

Međunarodna nevladina organizacija ActionAid čiji je glavni cilj boriti se protiv siromaštva i nepravde širom svijeta, objavila je rezultate svojeg istraživanja u kojima se govori da je 20 država u razvoju uskraćeno oko 2,8 milijardi dolara prihoda od poreza na dobit od strane velikih tehnoloških tvrtki Facebooka, Alphabeta (Googlea) i Microsofta zbog nepoštenih globalnih poreznih pravila. Procijenjeno je da bi taj novac koji im je uskraćen mogao riješiti procijenjeni nedostatak više od 1,7 milijuna medicinskih sestara u tim zemljama u samo tri godine, dok bi se godišnje moglo platiti za 729.010 medicinskih sestara, 770.649 primalja ili 879.899 učitelja u osnovnim školama u 20 zemalja Afrike, Azije i Južne Amerike.

Istraživanje je objavljeno jer postupak reforme poreza na dobit pod upravom G20 i OECD-a nije uspio ispuniti izvorni rok zbog, kako se navodi u izvještaju UN-a, „raznih političkih i tehničkih izazova“.

Osnova ovog neplaćanja poreza leži u postojećem zakonu po kojem multinacionalne korporacije trenutno ne moraju javno objavljivati ​​koliko poreza plaćaju u nekim zemljama u razvoju.

Prema ActionAidu, te milijarde dolara mogle bi se koristiti za transformiranje nedovoljno financiranog zdravstvenog i obrazovnog sustava u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta, pogotovo u ovom razdoblju kada su brojni tehnološki divovi izvijestili o velikom porastu prihoda tijekom COVID-19 pandemije.

Istraživanje je također ukazalo da su najoštećenije zemlje u razvoju zbog loših globalnih pravila o oporezivanju Indija, Indonezija, Brazil, Nigerija i Bangladeš.

ActionAid ističe da je ovo istraživanje tek vrh ledenog brijega, jer je obuhvatilo samo tri tehnološka giganta, no ukazalo je da bi samo njihov novac od poreza na dobit mogao učiniti mnogo u borbi protiv siromaštva i pomoći milijunima ljudi.

Čitavo istraživanje ActionAida možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->