Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.10.2020. 12:35

Glazbeni streaming servisi 

Glazba mržnje na Spotifyu i Deezeru

Istraživanje je ukazalo da se na Spotifyu, Deezeru, Apple Musicu i YouTube Musicu nalaze pjesme s rasističkim, antisemitskim i homofobnim sadržajima.

Glazba mržnje na Spotifyu i Deezeru

Istraga platformi za streaming glazbe koju je proveo BBC, ukazala je na prilično velik broj rasističkih, antisemitskih i homofobnih pjesama, nakon čega su navedene platforme započele veliku akciju čišćenja tih sadržaja.

Mada je teško procijeniti koliko takvih sadržaja točno ima na streaming platformama, BBC-evi istraživači su pronašli, kako kažu, "najmanje 20 pjesama s uznemiravajućim sadržajem".

U pjesmama koje su otkrili glorificira se filozofija o nadmoći arijske rase, koriste antisemitski stereotipi, pa čak i slavi holokaust.   

Više od 30 bandova povezanih s raznim organizacijama klasificirane su kao grupe mržnje od strane grupa za ljudska prava, a otkriveno je da su u nekim slučajevima naslovi pjesma i albuma koji su sadržavali riječi poput "arijevac" i "bijelac" uklonili takve izraze u naslovima, ali je sadržaj pjesama ostao nepromijenjen.

BBC ne želi imenovati bandove i pjesme koje sadrže takav govor mržnje kako ne bi pomogli ljudima u potrazi za takvim sadržajima.

Vrlo često se radi o playlistama pjesama i bandova koje su povezane s NSBM (National Socialist Black Metal) podžanrom metala koji dolazi najčešće iz istočne Europe i Rusije.

Streaming platforme se protiv ovoga bore tehnologijom koja pronalazi sporne riječi ili fraze u tekstovima pjesama, no također se oslanjaju i na prijave korisnika.

"Stalno razvijamo, poboljšavamo i implementiramo tehnologiju za monitoriranje sadržaja na našem servisu koji je u suprotnosti s našom politikom, uključujući sadržaje označene kao "sadržaj mržnje", nabvodi Spoitfy u svojem priopćenju vezanom uz otkrića BBC-a.

Apple Music je izjavio da je uklonio većinu pjesama na koje je ukazao BBC, dok se ostale nalaze pod istragom, a iz YouTube Musica kažu da su naporno radili na razvoju odgovornih smjernica kako bi definirali i jasno stavili do znanja koji je sadržaj neprihvatljiv ili kada umjetničko izražavanje prelazi granice, dok je Deezer rekao da ne odobrava mržnju ili diskriminaciju i da postoji postupak za rješavanje tih problema.

Nije nam poznato ima li takvih sadržaja na hrvatskom jeziku. Ako ste negdje naletjeli na pjesme s neprihvatljivim sadržajima po rasnoj, nacionalnoj, antisemitskoj ili homofobnoj osnovi, možda bi se i kod nas netko trebao uhvatiti jedne takve istrage. Zasad je jedino što možete prijaviti takve pjesme i bandove platformama na kojima se nalaze.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->