Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Električna i elektronička roba dobiva rejting popravljivosti
Članak
Objavljeno: 25.10.2020. 13:00

Repairability rating 

Električna i elektronička roba dobiva rejting popravljivosti

Svi električni i elektronički uređaji trebali bi dobiti oznake kojima će se označavati koliko se mogu popravljati.

Električna i elektronička roba dobiva rejting popravljivosti

Jedan od glavnih razloga sve većeg povećanja globalnog električnog i elektroničkogotpada koji uvelike pomaže u zagađivanju okoliša, leži u tome što se današnja električna i elektronička roba sve manje može popravljati. Stoga se često dešavaju situacije poput one kada vam primjerice prestane raditi telefon, televizor ili usisivač, pa nakon što ih odnesete u servis, majstor kaže da se ne isplati popravljati, jer će vas zamjena oštećenog dijela koštati gotovo koliko čitav proizvod.  

Nakon toga nemate druge opcije nego baciti uređaj u smeće i kupiti novi.

Od iduće godine, Francuska uvodi sustav oznaka "rejtinga popravljivosti" za sve električne i elektroničke proizvode, kako bi potakla kupnju proizvoda prihvatljivijih za okoliš, a isto bi se uskoro moglo proširiti na čitavu Europsku uniju, pa čak i Veliku Britaniju, u kojoj Liberalni demokrati i Zelena stranka traže od vlade da se počne testirati u Ujedinjenom kraljevstvu.

U izvještaju organizacije Ujedinjenih naroda "Global E-Waste monitor", ukazuje se da se samo u Velikoj Britaniji svake godine generira 23,9 kg električnog i elektroničkog otpada po jednom stanovniku, dok je rekorder po tome Norveška u kojoj svaki državljanin stvori 26 kg otpada.

Kako bi se to promijenilo, Francuska je odlučila da će od proizvođača telefona, televizora, laptopa, perilica rublja, kosilica i drugih uređaja tražiti da na svoje proizvode stavljaju oznake popravljivosti o 1 do 10, kako bi korisnici već pri kupnji znali kakve su mogućnosti popravaka.  

Prošle godine Europska unija je usvojila standarde za pravo na popravke (Right to Repair), što znači da će počevši od 2021. godine tvrtke imati obavezu produžetka proizvodnje rezervnih dijelova za elektroniku i električne uređaje do 10 godina.

Za očekivati je da će EU propisati i postavljanje oznaka popravljivosti svim državama članicama, pa ćemo uskoro kod kupnje, ali i pri testiranju robe u Vidilabu, morati voditi računa i o tome, što će vjerojatno utjecati i na ocjene u recenzijama.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->