Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.10.2015. 10:17

Uber 

Koliko će vas koštati vožnja Uberom u Zagrebu

Najveća svjetska digitalna taksi služba započinje voziti putnike u Hrvatskoj.

Koliko će vas koštati vožnja Uberom u Zagrebu

Danas, 22.10.2015. godine, Hrvatska će postati bogatijom za još jednu svjetsku uslugu. Ovoga puta se radi o Uberu, najpoznatijem digitalnom servisu za prijevoz putnika, pred kojim drhte mnoge tvrtke koje se bave taksi službom.

To znači da ćete danas točno u podne putem Uber aplikacije za pametni Android, iOS ili Windows Phone telefon, moći pozvati vozilo Ubera na svoju destinaciju, te u roku od 5 minuta sjesti u njega.

Mada je usluga za sada ograničena na Zagreb, Loic Amato i njegov tim planiraju da ju prošire širom Hrvatske, s time da ih osim velikih gradova, najviše zanimaju turističke destinacije i gradovi na Jadranu, među kojima su Rijeka, Split i Dubrovnik.

Valja naglasiti da je u Hrvatskoj Uber lansirao uslugu UberX, koja omogućuje vožnju isključivo licenciranim taksistima s vlastitim vozilom, što znači da nećete imati mogućnost u slobodno vrijeme zaraditi neku kunu viška taksiranjem ako niste kvalificirani, za razliku od UberPop usluge koja na nekim tržištima omogućuje svakome da se bavi prijevozom putnika. Uber je u Hrvatskoj mogao pokrenuti isključivo UberX uslugu, koja ujedno nudi i najniže cijene Uber prijevoza, obzirom da jedino ona može zadovoljiti hrvatske zakone i propise, pa taksisti vjerojatno neće žestoko prosvjedovati zbog nelojalne konkurencije kao što to čine u mnogim drugim državama u kojima je Uber prisutan.

No, s druge strane, vlasnici taksi tvrtki sigurno neće biti oduševljeni dolaskom Ubera, jer će on omogućiti da taksisti zarađuju u fušu istovremeno dok rade za njih, što će im zasigurno izbiti poneku kunu iz džepa.

Inače, Uber funkcionira tako da na polaznu destinaciju koju ste prijavili aplikacijom, putem GPS-a pronađe najbliže vozilo i pošalje vam ga, a vi možete pratiti na mapi kojim putem dolazi i gdje se točno nalazi. Uber u principu garantira da nećete čekati više od 5 minuta na svoju vožnju, no to dakako ovisi o broju slobodnih vozila i prometnoj situaciji. Nakon što uđete u vozilo i krenete ka cilju, moći ćete svoju vožnju podijeliti s prijateljima i rodbinom, koja također može pratiti gdje se nalazite u bilo kojem trenutku.

Uber aplikacija

Uber aplikacija će vam pružiti sve informacije, a u njoj ćete moći vidjeti i fotku vozača koji dolazi po vas.

Što se cijena tiče, odlaskom na Uberov web možete odmah saznati koliko ćete platiti taksi, mada nam nije jasno zbog čega su cijene istaknute po sistemu "od-do". Pretpostavljamo da one ovise o ruti kojom se taksi kreće, pa ćete platiti manje ako idete najkraćim putem.

Stoga će vas na primjer, put od Trga Bana Jelačića do hotela Sheraton (ulica Kneza Borne) koštati između 18 i 22 kune, a vožnja od Autobusnog kolodvora do Zračne luke Pleso između 52 i 68 kn, što nam djeluje otprilike u rangu s cijenama prijevoza dosadašnjih taksi tvrtki, no to ćete moći sami točno provjeriti kada ćete naručivati Uberov taksi. Također valja naglasiti da za plaćanje nećete morati imati novac kod sebe, jer će vam se naknada skidati s Uber računa, odnosno s kreditne kartice kojom ste se prijavili na uslugu..

Uber aplikaciju za Android možete preuzeti ovdje, za iPhone na ovoj poveznici, a za Windows Phone ovdje.

Kada obavite prvu vožnju Uberom, voljeli bismo da nam javite svoje dojmove u komentarima članka i na Facebooku. 

Izvor: Uber

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska taksi aplikacija Zagreb Uber
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam