Nalazite se
  • Pop Tech
  • U umjetničke slike će se ugrađivati DNK autora
Članak
Objavljeno: 17.10.2015. 11:18

Krivotvorine 

U umjetničke slike će se ugrađivati DNK autora

Slikari i kipari će svoja remekdjela od krivotvorenja moći zaštiti vlastitim genetskim materijalom.

U umjetničke slike će se ugrađivati DNK autora

Procjenjuje se da industrija trgovanja umjetninama trpi štete u visini od 40 milijardi dolara, uzrokovane krivotvorinama i troškovima ekspertiza kojima se nastoji ustanoviti je li neki Picasso pravi, ili ga je naslikao nadahnuti klinac iz kvarta, kojeg odlikuje smisao za kubizam.

U svijetu trgovine umjetninama svako malo se pojavljuju veliki skandali s krivotvorinama, koje ponekada uspiju pobjeći "ispod radara" čak i najvećim stručnjacima, a osim slika, ponekada se krivotvore i djela kipara, pa je poznat slučaj britanskog krivotvoritelja Shauna Greenhalgha, koji je 2007. godine završio u zatvoru jer je u svojem dvorištu krivotvorio djela poznatih kipara.

Isto tako, poznat je i slučaj jednog od najpoznatijih krivotvoritelja 20. stoljeća, nizozemskog slikara Hana van Meegerena, koji je imao toliko samopouzdanje u svoj "rad", da je falsifikate prodavao čak i Hermanu Goeringu, šefu nacističke stranke i drugom čovjeku iza Hitlera.

Kako bi se jednom zauvijek stalo na kraj krivotvoriteljima umjetničkih djela, znanstvenici Sveučilišta u Albanyu su u suradnji s osiguravateljskom kućom Aris, razvili "DNK potpis", odnosno sustav koji će omogućiti da se slike i kipovi zaštite genetskim materijalom autora.

U osnovi se radi o nekoj vrsti etikete koja će sadržavati umjetnikovu DNK, a čak i nakon njezinog skidanja, istraživači će moći "pročitati" genetski potpis i usporediti uzorke s online podatkovnom bazom, kako bi potvrdili autentičnost nekog djela.

Dakako, ovo će se moći primijeniti samo na nova djela, što znači da će isključivo živući umjetnici moći osigurati svoje slike i kipove kod osiguravajuće kuće Aris, čiji će im stručnjaci uzeti "genetske otiske" i utisnuti ih u umjetnine.  

Izvor: The Times

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam