Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ručni bacač koji programira granate stiže na bojište
Članak
Objavljeno: 18.10.2015. 11:00

US Army 

Ručni bacač koji programira granate stiže na bojište

Nakon više godina razvoja, Orbital ATK je američkoj vojsci isporučio XM25 bacač s pametnim ciljnikom.

Ručni bacač koji programira granate stiže na bojište

Tvrtka Orbital ATK, nastala udruživanjem tvrtki Orbital Sciences i Alliant Techsystems, nalazi se vrlo blizu tržišnog lansiranja svojeg pametnog ručnog bacača XM25, koji je namijenjen uništavanju neprijatelja iza zaklona. Ovaj bacač je u osnovi zamišljen kao modul koji se može montirati na standardne vojničke automatske puške, čime vojnicima povećava učinkovitost mogućnošću izbacivanja malih granata.

Ono što je kod XM25 posebno zanimljivo je pametni laserski ciljnik, koji u sebi posjeduje računalo s mogućnošću programiranja municije koja se ispaljuje.  

Sve što vojnik treba učiniti je da uperi XM25 u smjeru neprijatelja i potom prepusti laserskom ciljniku oružja da procijeni kada će granata eksplodirati.

Drugim riječima, to omogućuje vojnicima da se ne otkrivaju previše pri ciljanju iz zaklona, već trebaju samo nakratko uperiti XM25 ka cilju i potom povući okidač, nakon čega će njegov ciljni sustav isprogramirati svaku pojedinačnu granatu. Ukoliko se meta u međuvremenu sakrije, vojnik će dodati neku dodatnu udaljenost i natjerati granatu da eksplodira u zraku na mjestu i u trenutku koje garantira nanošenje željene štete, što najbolje objašnjavaju u ovom videu. 

Valja naglasiti da se ovo oružje razvija već duže godina i da su se prototipovi testirali u Afganistanu još 2010. godine, no XM25 je nakon brojnih preinaka tek sada dobio zeleno svjetlo za posljednje testiranje nakon kojeg će američka vojska odlučiti hoće li ga dodijeliti operativnim jedinicama na terenu, kojima bi zbog svojih značajki trebao spašavati živote u sadašnjim i budućim ratnim sukobima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam