Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Baterija od tekućih metala za pohranjivanje sunčeve energije
Članak
Objavljeno: 23.09.2014. 16:14

MIT 

Baterija od tekućih metala za pohranjivanje sunčeve energije

Znanstvenici MIT-a proizveli unaprijeđeni prototip baterije koja je čitava tekuća.

Baterija od tekućih metala za pohranjivanje sunčeve energije

Fizički model baterije od tekućeg metala na sobnoj temperaturi u staklenom spremniku. Photo Credit: Felice Frankel

Profesor materijalne kemije Donald Sadoway i njegovi kolege sa Sveučilišta MIT, svojevremeno su postali poznati kada su izradili prvu bateriju od tekućih metala, no sada su objavili znanstveni rad u kojem predstavljaju novu formulu koja će omogućiti konkretnu primjenu, odnosno služiti za pohranu energije dobivene iz obnovljivih izvora.

Nova baterija se proizvodi od vrućih tekućih metala, te bi trebala dovesti do pojave jeftinijih i učinkovitijih sustava za pohranu energije, obzirom da se može proizvoditi u ogromnim veličinama, pa je pogodna za korištenje u sunčevim i vjetroelektranama.

Prvi dizajn baterije od tekućih metala sastojao se od spremnika napunjenog magnezijem i antimonom, dok se u novom prototip koriste litij i antimon miješan s olovom, što donosi mnoge prednosti.

MIT-LiquidBattery-02-press

Profesor Donald Sadoway, voditelj ovog istraživanja. Photo Credit: M. Scott Brauer

Miješanje antimona s olovom znači jeftinije materijale, a baterija se može držati na nižim temperaturama, pa će raditi na 450 stupnjeva celzija, za razliku od prve, koja je radila na 700 stupnjeva.

Znanstvenici su također proveli i test izdržljivosti, tijekom kojeg su je punih 1.800 sati punili i praznili, a podaci koje su dobili ukazuju da će baterija tijekom 10 godina korištenja izgubiti 15 posto svojeg kapaciteta.

Pohranjivanje električne energije dobivene od energije vjetra i sunca već je duže vrijeme problem kojim se bave mnogi znanstveni timovi, jer je vrlo važno imati sustav koji će omogućiti učinkovitost u trenucima kada sunce ne sije i vjetar ne puše.

MIT je ovaj znanstveni rad objavio u publikaciji Nature. 

Izvor: MIT Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->