Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.09.2014. 14:08

Novi način 

Napunite si mobitel žvakanjem

Znanstvenici nas i dalje uspijevaju iznenaditi novim sustavima za prikupljanje energije.

Napunite si mobitel žvakanjem

Do sada smo već bili u prilici vidjeti sustave za prikupljanje energije koji koriste hodanje, vikanje, znojenje, pa nas stoga uopće ne čudi previše što se pojavio netko tko je izmislio "električnu centralu" na žvakanje.

Kanadski znanstvenici sa sveučilišta École de Technologie Supérieure iz Monterala, objavili su znanstveni rad u kojem opisuju upravo jedan takav sustav koji prikuplja energiju snage vaših čeljusti tijekom žvakanja.

Sustav se temelji na piezoelektričnim vlaknima, koja su napravljena od materijala koji je u stanju fizičku kretnju pretvarati u elektricitet. Ta su vlakna upletena u traku koja se nalazi na podbratku, te je s druge strane spojena na slušalice. Kako mičete svojim ustima, vlakna se razvlače i generiraju električnu energiju.

sms498490f2_hr

Totalna količina energije stvorene ovim sustavom ne prelazi 10 mikrowatta po minuti žvakanja, što predstavlja samo sićušni djelić one koja je potrebna da napajate bilo kakav uređaj, pa nemojte očekivati da će se tako skoro pojaviti dodatak za vaš pametni telefon u obliku nekakvih "pametnih energetskih žvalja", no nikad ne treba reći nikad.

Sve nas je strah pomisliti kakva će se nova rješenja za prikupljanje energije pojaviti. Zapravo već imamo nekih ideja ali nisu primjerene za iznošenje na našem portalu. 

Izvor: IOP ScienceVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->