Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.09.2014. 14:18

Purdue University 

Pametna tkanina za motoriku mekanih robota

Ova tkanina Sveučilišta Purdue može stvarati kontrakcije nalik na mišiće.

Pametna tkanina za motoriku mekanih robota

U trenutku dok ovo čitate, brojni timovi širom svijeta razvijaju robote svih mogućih namjena, od radnika, vozača, konobara, pa sve do strašnih terminatora.

Dok jedni znanstvenici razvijaju složene teške metalne mašine, za čiju primjenu još ne postoje dovoljno učinkoviti baterijski sustavi koji će im omogućiti dovoljno energiju za veću autonomiju, drugi su krenuli putem razvoja laganih "mekanih" robota koji će se kretati uz najmanju moguću potrošnju struje.

Jedan od takvih primjera je i grčki robot hobotnica, o kojem smo pisali ovih dana, koji je dobar dio tijela zamijenio silikonom, što mu je omogućilo veću brzinu i bolju energetsku učinkovitost, a ovom prilikom vam predstavljamo projekt Sveučilišta Purdue, koji se temelji na pametnoj tkanini, čija bi svojstva kontrakcije mogla omogućiti pojavu mekanih i laganih umjetnih mišića koji će jednog dana robotima omogućiti hodanje, trčanje i hvatanje odbjeglih ljudi.

Sve to bi trebala omogućiti njihova pametna tkanina koja može mijenjati oblike ovisno o temperaturi, što nas ujedno malo podsjeća i na projekt svemirskih bio odijela koja razvija MIT.

Znanstvenici Purdua su poput svojih kolega s MIT-a također isprobavali brojne vrste materijala, nakon  čega su došli do savitljivog polimera koji se može skupljati i otpuštati ovisno o temperaturi kojom ga grijete.

Znanstvenici su ovo platno testirali na taj način da su njime omotali komad spužve koja je glumila robotski ud, te su potom došli u mogućnost da ga savijaju u željenim smjerovima, pa čak i natjeraju na vijuganje poput zmije.

Pomoću ove inovacije, praktično biste svaki lagani i mekani predmet mogli pretvoriti u energetski učinkovitog robota, tako da ga obučete u pametnu tkaninu, a ista bi mogla poslužiti i kao odjeća u službi protetike, koja bi nepokretnim ili teško pokretnim osobama pomagala u kretanju. 

Izvor: Purdue UniversityVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->