Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.08.2020. 11:15

Neuralink 

VIDEO: Musk demonstrirao moždani implantat na svinji

Muskova tvrtka Neuralink predstavila je najnoviji napredak u tehnologiji mozak-mašina sučelja.

VIDEO: Musk demonstrirao moždani implantat na svinji

Ako ste očekivali da će Elon Musk na jučerašnjoj prezentaciji pokazati prvog čovjeka kiborga, koji će s Neuralinkovim čipom u mozgu upravljati računalima, strojevima i robotskim udovima, bili ste malo preoptimistični, jer moždani implantat je zasad ugrađivan samo u svinje.

Ugradnja u ljude će još pričekati neko vrijeme, ali Musk je objavio da je od američke agencije za hranu i lijekova FDA, dobivena preliminarna dozvola za korištenje kao eksperimentalnog medicinskog uređaja, što znači da možda nismo previše udaljeni od prvog kiborga. 

Musk je na prezentaciji predstavio bežični implantat za čitanje aktivnosti neurona veličine novčića, na kojem su Neuralinkovi znanstvenici i inženjeri radili punih godinu dana kako bi ga učinili funkcionalnim i dovoljno malim da se može ugrađivati u mozak svinja, odnosno jednog dana ljudi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na prezentaciji je pored Muska stajao i kirurški robot koji će jednog dana imati ulogu ugradnje implantata u mozak i povezivanje sićušnih žičica s određenim regijama. Osim za čitanje moždanih aktivnosti, ta će tehnologija omogućiti stimulaciju određenih dijelova mozga i premošćivanje nekih funkcija, što bi prema Muskovoj tvrdnji invalidnim osobama trebalo povratiti mnoge tjelesne funkcije poput vida, sluha i motorike udova.

Musk je prezentaciju ove tehnologije nazvao "demonstracijom s tri mala praščića". Jedno prase (bez implantata) je lutalo naokolo i činilo sve što čine i druge svinje. Drugom je dodan implantat koji je kasnije izvađen, s ciljem da se pokaže da je proces reverzibilan i da se implantat može ukloniti bez ikakvih posljedica po zdravlje. Nakon toga je u improvizirani kotac dovedena treća svinja pod imenom Gertruda. Dok je hodala naokolo iz zvučnika su se čuli elektronski zvukovi, a Musk je rekao da se ti "beepovi" čuju svaki puta u realnom vremenu kada živci u svinjskoj njuški pokreću električne impulse koje je pokupio njezin implantat u mozgu.

Musk je naglasio kako je glavna svrha ove prezentacije privući još inženjera i znanstvenika u tim Neuralinka, koji zasad čini oko 100 osoba. "Kroz vrijeme bi u Neuralinku moglo biti 10.000 ili više zasposlenika", rekao je Musk.

Mada se u svijetu provode eksperimenti nalik ovome već duži niz godina, mi bismo se nekako kladili na Muska da će upravo on ovo izgurati do konkretne (i komercijalne) primjene, jer mu je to uspjelo sa svim projektima u kojima se angažirao, od automobila do svemirskih letjelica.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->