Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI remasterirao najstariji film na svijetu
Članak
Objavljeno: 25.08.2020. 15:30

Roundhay Garden Scene 

VIDEO: AI remasterirao najstariji film na svijetu

Roundhay Garden Scene je snimljen u Leedsu prije 132 godine, a uz pomoć AI-a je s 12 fps podignut na 250 fps.

VIDEO: AI remasterirao najstariji film na svijetu

Inženjer i YouTuber Denis Shiryaev odlučio je pomoću sofisticiranog AI-a remasterirati najstariji poznati film na svijetu u 4K kvalitetu. Film Roundhay Garden Scene trajanja od samo 1,66 sekundi snimio je 14. listopada 1888., godine u engleskom Leedsu francuski inovator Louis Le Prince, kamerom vlastite izrade.

Originalni crno-bijeli film prikazuje četvero ljudi u vrtu koji šeću u krug i sastojao se od samo 20 sličica. Shiryaev je na svojem YouTube kanalu objavio novu inačicu, koju je pomoću AI-a obojao, podigao u 4K kvalitetu i 250 fps, što stvara osjećaj glađeg i prirodnijeg kretanja likova, a koristio je tehnike za poboljšavanje lica, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prije početka procesa restauracije, Shiryaev  je preuzeo 20 pozitiva sličica filma s web stranice Britanskog nacionalnog muzeja, a potom ih je ubacio u softver koji je likove smjestio u konzistentnu poziciju kroz sve sličice. Nakon toga je dodao stabilizacijski algoritam i uključio neuralnu mrežu koja se bavila restauracijom lica dodavanjem veće količine detalja.

Konačni rezultat je bio film trajanja od 3 sekunde koji radi u 250 sličica u sekundi

Inače, uz taj prvi film u povijesti vezane su i neke tragedije, kontroverze i teorije zavjere. Njegov autor Louis le Prince je u vrtu snimio roditelje svoje supruge, gospodina i gospođu Whitley, svojeg sina Adolphea i prijateljicu Harriot Hartley. Tjedan dana nakon snimanja filma Harriot Hartley je umrla, a Louis le Prince je dvije godine nakon toga misteriozno nestao u vlaku između Dijona i Pariza i nikada nije otkriveno što mu se dogodilo. Obzirom da je putovao prema Londonu kako bi patentirao izum filmografije koju je kasnije patentirao Edison, postoji teorija zavjere da je američki inovator bio umiješan u njegov nestanak.   

Mada je njegova obitelj na civilnom sudu tražila da ga se proglasi izumiteljem filma, glavni svjedok koji je trebao svjedočiti o autentičnosti prvog filma Louisa le Princea, bio je njegov sin Adolphe, koji je pronađen mrtav, ustrijeljen pištoljem u Fire Islandu u New Yorku 1902. godine.

Nakon "patentnih ratova" koji su završili 1908. godine, Thomas Edison je proglašen kao jedini izumitelj filmografije.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->