Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.02.2017. 13:27

DRI 

VIDEO: Dronovi proizvode kišu iz oblaka u pustinji

Istraživački tim bilježi rekordni let dronom čija namjena je "proizvodnja" kiše.

VIDEO: Dronovi proizvode kišu iz oblaka u pustinji

Koliko god nam to djelovalo strano i daleko, nedostatak vode u svijetu je doista globalni problem, posebice u pustinjskim područjima gdje se od žeđi doslovce umire, a dugotrajne suše onemogućuju proizvodnju bilo kakve hrane.

Jedna od ideja kojom se ovome pokušava doskočiti dolazi još iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, kada su znanstvenici počeli eksperimentirati s poticanjem oblaka na stvaranje vlage i kiše pomoću kristala suhog leda koji su ispaljivani iz prenamijenjenih zrakoplova bombardera, dok je u sedamdesetima otkriveno da za to može puno bolje poslužiti srebrni jodid. Nažalost, svi su se takvi projekti pokazali neisplativim, jer su cijene svakog leta zrakoplova bile previsoke da bi se opravdala takva "proizvodnja" kiše, posebice stoga jer metoda ne funkcionira na svim oblacima, već samo kada su zadovoljeni određeni uvjeti. Pored toga, tijekom pokušaja komercijalne primjene te metode koju stručno nazivaju "cloud seeding" dolazilo je i do fatalnih nesreća u kojima su piloti zrakoplova gubili živote.

Savant tim

Znanstvenici i inženjeri Desert Research Instituta (DRI) iz Nevade, odlučili su se nakon nekoliko desetljeća ponovno vratiti toj ideji, no umjesto zrakoplova s ljudskom posadom za "sijanje oblaka" žele koristiti dronove, pa su se udružili s tvrtkom Drone America, koja je za njih izradila drona s fiksnim krilima, koji uz male troškove može prelaziti velika područja te loviti oblake koje će "zaprašiti" srebrnim jodidom.

Njihov dron pod nazivom Savant dosegao je visinu od 457 metara, a tijekom jednosatnog leta prešao je ukupnu udaljenost od 28 nautičkih milja (oko 52 km), što je najduži let jedne bespilotne letjelice u povijesti države Nevade. Posebno je važno što je Savant autonoman zahvaljujući korištenju BVLOS tehnologije (Beyond Visual Line of Sight). To znači da je kontrola na Zemlji upravljala zrakoplovom  u realnom vremenu, no pilot nije bio u mogućnosti vizualno pratiti letjelicu tijekom leta golim okom, let su snimale kamere na krilima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Nakon ovoga znanstvenici se žele fokusirati na znatno veće visine i veće domete, kao i na let u ekstremnim vremenskim uvjetima zbog kojih su nekoć stradavali ljudski piloti te vjeruju da će dronovi za "sijanje oblaka" ubrzo postati vrlo učinkoviti, isplativi i korisni, posebice za hortikulturu širom svijeta.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam