Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.02.2017. 16:52

Harvard 

Objektivi od nanomaterijala zamjenjuju staklo

Nove ultratanke "metaleće" sada su u mogućnosti snimanja u boji.

Objektivi od nanomaterijala zamjenjuju staklo

Prošle godine znanstvenici Harvard John A. Paulson SEAS-a (School of Engineering and Applied Sciences), predstavili su nove plosnate ultratanke leće koje mogu fokusirati svjetlo s visokom učinkovitošću unutar vidljivog spektra. Leće su se sastojale od ultratanke mreže "nanoštapića" kako bi savijale i fokusirale svjetlo koje je prolazilo kroz njih.

Koliko je to bio velik znanstveni iskorak svjedoči činjenica da je rad Harvardovih znanstvenika časopis Science uvrstio među najveća otkrića godine. Jedini problem s tim lećama je bio u tome što su mogle fokusirati samo jednu boju, što znači da biste fotićem vašeg pametnog telefona mogli snimati samo crnobijele fotke.

Isti znanstveni tim s Harvarda sada je izradio novi materijal koji radi sa spektrom boja od plave do zelene, što nudi mogućnost primjene u određenom tipu kamera, senzorima i spektroskopiji.

Kao i prošlogodišnje metaleće, ove su također napravljene od štapića titanijevog dioksida, no kada ih se aranžira prema točno određenom uzorku, prelamaju svjetlo prema uobičajenoj fokalnoj točki poput standardnih leća.

Glavna prednost u odnosu na postojeće leće je u tome što su ultratanke, pa bi se jednog dana između ostaloga mogle naći u malim i tankim kamerama, pametnim telefonima i naočalama.     

Pored toga metaleće imaju potencijal da omoguće finije detalje u odnosu na standardne, do 400 nanometara. Usprkos limitiranim valnim dužinama između 490 i 550 nanometara (otprilike od plave do zelene boje), materijal je sada dovoljno učinkovit za korištenje u znanstvenim instrumentima i kamerama za specijalne namjene, no ako ih znanstvenici uspiju usavršiti da mogu "probaviti" čitav svjetlosni spektar od crvene do ultraljubičaste (oko 390 do 700 nanometara), mogle bi se doista naći u svim našim postojećim gadgetima i nekim budućim poput kamera debljine kreditne kartice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam