Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.02.2017. 16:04

Bat Bot 

VIDEO: Autonomni dron leti kao šišmiš

Robotičarima koji se bave biomimetikom kopiranje uzorka leta šišmiša predstavlja najveći izazov.

VIDEO: Autonomni dron leti kao šišmiš

Profesor Caltecha Soon-Jo Chung nazvao je robota sa svojstvom leta poput šišmiša svetim gralom robotike. Prema njegovom mišljenju tim koji uspješno replicira šišmiša napravit će jedan od najvećih iskoraka u toj grani znanosti, a njegov tim se nalazi vrlo blizu tog cilja.

Chung i njegovi kolege predstavili su svojeg autonomnog Bat Bot drona čija krila se sastoje od devet zglobova prekriveniih savitljivom membranom. Kostur i zglobovi su izrađeni tehnikom 3D printanja, a robot šišmiš je težine od samo 93 grama, dok su krila debljine od samo 56 mikrona.

Poput pravog šišmiša Bat Bot može nezavisno pokretati svako krilo i konstantno mijenjati njihove oblike kako bi mogao izvoditi kompleksne manevre koji su izvodivi jedino na taj način, što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga, mahanje krilima vraća dio utrošene kinetičke energije u baterije poput "kersa" (Kinetic Energy Recovery System) u automobilima, što osim na energetskoj učinkovitosti doprinosi i znatno tišem radu u odnosu na sve električne quadcopter i slične dronove s fiksnim krilima.

Mada je baterijska tehnologija još uvijek previše nezgrapna da bi omogućila duge letove, znanstvenici vjeruju da bi Bat Botova agilnost mogla biti idealna za akcije potrage i spašavanja te druge aplikacije u urbanim područjima.

U idućoj fazi razvoja Chung će nastojati naučiti Bat Bota slijetanju poput njegovog živog rođaka. Eto Batmanu novog kućnog ljubimca.

Čitav znanstveni rad o Bat Botu objavljen u publikaciji Science Robotics možete preuzeti na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam