Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.02.2017. 12:52

SEU 

Kozmičke zrake mogu rušiti avione i Windowse

Znanstvena istraživanja ukazuju da je problem s kozmičkim zrakama puno veći nego što se mislilo.

Kozmičke zrake mogu rušiti avione i Windowse

Kozmičke zrake ili kozmičko zračenje je zračenje visoke energije koje dopire na Zemlju iz svemira, a njegovo podrijetlo je još uvijek nepoznato. Mada postoje teorije da jednim dijelom dolazi od posljedica supernova, vrlo je vjerojatno da su za njega zaslužni i drugi izvori u svemiru. Kozmičke zrake koje se zabijaju u Zemljinu atmosferu stvaraju široki raspon čestica koje uključuju muone, elektrone, protone, X-zrake i gama zrake te mogu prodrijeti u zrakoplove, naše kuće i računala. Na Zemlji nisu toliko opasne po zdravlje ljudi, no činjenica je da putnici u zrakoplovima, posebice oni koji lete iznad polova, dobivaju veće količine zračenja nego na tlu.  

Obzirom da stalno pogađaju Zemlju, u stanju su uništavati bitove podataka u računalnim sustavima i drugoj elektronici, što može dovesti do brojnih problema. Do sada se smatralo da one nisu toliki problem na Zemlji kao primjerice u svemirskim letjelicama i ISS-u. Znanstvenici Sveučilišta Vanderbilt sada misle drugačije, posebice nakon testa u kojem su računalne procesore donijeli u Los Alamos National Laboratorij, gdje su ih izložili neutronskom zračenju i potom analizirali u koliko je slučajeva dolazilo do gubitka podataka. Takvi kvarovi se nazivaju SEU (Single Event Upset).

Rezultati testiranja su natjerali profesora elektronike i računalstva Bharata Bhuvu da na konferenciji Američkog udruženja naprednih znanosti u Bostonu predstavi kozmičke zrake kao veliku potencijalnu opasnost zbog koje je već dolazilo da kvarova računalnih sustava. Između ostaloga kozmičke zrake su uzrokovale prestanak rada autopilota, uslijed čega je jedan zrakoplov slobodno ponirao više od 20 sekundi i time uzrokovao ozljede kod jedne trećine putnika, dok je u drugom slučaju kvar na računalu izbacio pogrešne rezultate izbora 2003. u gradu Schaerbeek u Belgiji, uslijed čega je jedan kandidat dobio 4.096 glasova više nego što mu je pripadalo.

Bhuva upozorava da se takvi kvarovi događaju puno češće, no obično se otkrije da su za njih krive kozmičke zrake tek kada se isključe sve druge mogućnosti. Što se tiče zaštite, Bhuva kaže da je nemoguće zaštititi sve računalne sustave, jer biste za to trebali betonski zid od 3 metra, no predlaže da svi važni računalni sustavi dobiju trostruki backup sustava, odnosno da svaki čip ima još dva rezervna kao podršku kao što se već radi s računalnim sustavima na Međunarodnoj svemirskoj postaji ISS-u. Obzirom da je vjerojatnost da kozmičke visokoenergetske čestice pogode istovremeno dva čipa izuzetno mala, trostruki backup bi praktički trebao SEU događaje u potpunosti eliminirati.  

Kada vam drugi puta iz nekog neobjašnjivog razloga padnu Windowsi nemojte odmah psovati Microsoft jer su za to možda krive kozmičke zrake.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam