Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.02.2017. 11:42

DONES 

Ruđer i INETEC u projektu europske fuzijske elektrane

U dizajnu DONES-a već sudjeluju IRB i njegov industrijski partner, hrvatska tvrtka INETEC.

Ruđer i INETEC u projektu europske fuzijske elektrane

Akcelerator Van den Graaff trenutno se nalazi u Laboratoriju za interakcije ionskih snopova uključenog u EUROfusion projekt 

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu održan je 6. sastanak Skupine za dizajn i konfiguraciju postrojenja IFMIF-DONES. Sastanak je to u sklopu projekta EUROfusion, koji upravlja svim europskim istraživačkim aktivnostima u području fuzije s ciljem uspješne realizacije konstrukcije prvog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) i razvoja tehnologije za izgradnju Demonstracijske fuzijske nuklearne elektrane (DEMO).

Materijali na ITER-u i u kasnijoj DEMO elektrani bit će izloženi vrlo snažnom neutronskom zračenju pa je nužno ispitati otpornost raznih materijala na zračenja da bi se izabrali oni optimalni. Ključno postrojenje za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima velikog zračenja je IFMIF-DONES tj. Međunarodno postrojenje za ozračivanje fuzijskih materijala - neutronski izvor za DEMO.

Tonci Tadic

Najvažnija komponenta fuzijskog programa EU uz ITER je i razvoj fuzijskih materijala koji mogu izdržati ekstremne uvjete u fuzijskom reaktoru, što su doslovno uvjeti na površini sunca, objasnio nam je prof. Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU). U tu je svrhu važan DONES, akcelerator za proizvodnju fuzijskih neutrona, kojim bi se umjetno ozračivali materijali predviđeni za fuzijsku elektranu DEMO, rekao je Tadić.

U dizajnu DONES-a već sudjeluje Institut Ruđer Bošković, koji je suosnivač konzorcija EUROfusion, kaže Tadić. IRB u tome sudjeluje što direktno, što preko svog industrijskog partnera tvrtke INETEC.

„Budući da je Hrvatska jedan od tri potencijalna kandidata za DONES dobili smo priliku imati puno širi obuhvat unutar samog dizajna. Zadaci koje je Ruđer dobio s jedne strane su razvoj dozimetrije i zaštite od zračenja za sve zaposlenike koji će raditi na akceleratoru DONES, razvoj daljinski upravljanih robotskih sustava za remont DONES-a u najkritičnijim područjima i najekstremnijim uvjetima zračenja uz samu metu i razrada strategije dekomisije DONES-a.

U ovom trenutku razmišljamo prvenstveno o tome kako napraviti uređaj čim boljim i efikasnijim, odnosno kako zadovoljiti zahtjeve sve tri zemlje kandidata da u eksperimentalnom dijelu to ne bude samo razvoj fuzijskih materijala, nego korištenje toka fuzijskih neutrona i za druge eksperimente i u drugim primjenama, kao što je npr. medicina, proizvodnja izotopa za medicinske potrebe.

Važan dio priče je i održavanje uređaja, kojem će svako toliko biti potrebno zamijeniti neke dijelove koji su u najkritičnijim područjima i to je važan doprinos industrijskog partnera našeg instituta INETEC-a, koji se bavi upravo tim osjetljivim dijelom.“, Tadić

Petar Mateljak INETEC

INETEC – Institut za nuklearnu tehnologiju je tvrtka koja provodi ispitivanja u nuklearnim elektranama, a to su prvenstveno ispitivanja bez razaranja, znači metodama poput ultrazvuka, vrtložnih struja i sl. za ispitivanja svojstava materijala bez uništavanja same komponente koja se ispituje. U tu svrhu kompanija razvija i autonomne robotske sustave koji su u mogućnosti sprovesti takvo ispitivanje, pošto se tu redovito radi o područjima visokog ionizirajućeg zračenja i nije moguće imati ljudsko osoblje pri provedbi ispitivanja, rekao nam je Petar Mateljak iz INETEC-a. 

Dizajn samog robotskog sustava za ispitivanje, metode ispitivanja i konkretnih remontnih procedura će također biti izazovan zadatak sam za sebe. Radi se o zahvatima za koje je uobičajeno da ih rade ljudi, ali u ovom slučaju to će morati biti strojevi. Mi ćemo, nadam se, u budućnosti raditi na tim strojevima koji će izvoditi upravo takve operacije.“, objasnio je Mateljak.

DONES bi trebao biti dovršen do kraja sljedećeg desetljeća. ITER bi svoju prvu plazmu trebao dobiti oko 2026. godine. Očekuje se da bi se stabilna fuzijska reakcija, tzv. „goruća plazma“ mogla dobiti oko 2029. Godine 2035. bi trebala početi gradnja fuzijske elektrane DEMO, koja bi trebala biti gotova do 2050. godine i nakon toga, bude li sve u redu, predviđa se opća primjena fuzije.

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam