Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Feroelektrični materijal produžuje rad vašeg mobitela
Članak
Objavljeno: 12.02.2017. 13:37

KBNNO 

Feroelektrični materijal produžuje rad vašeg mobitela

Materijal simultano generira dodatnu energiju od topline, pokreta i sunčevih zraka.

Feroelektrični materijal produžuje rad vašeg mobitela

Finski znanstvenici sa Sveučilišta Oulu žele pomoći baterijama naših napaćenih pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja pružanjem dodatne energije prikupljene istovremeno iz više izvora, točnije od energije pokreta, sunčevih zraka i topline.

Kako bi to bilo moguće znanstvenici su u igru uključili feroelektrične materijale kakvi se obično nalaze u ultrazvučnim uređajima i injektorima goriva u dizelskim motorima pod nazivom KBNNO, ili za znalce (1-x)KNbO3-xBaNi1/2Nb1/2O3-δ.

Mada su znanstvenici jako zadovoljni prvim testiranjima takvih sustava, navode da kako nisu čudotvorni, niti vam mogu omogućiti rad mobitela bez klasičnih baterija, već ih više treba shvatiti kao pomoćni sekundarni izvor energije koji dopunjava primarni i time pomaže dužem radu vašeg gadgeta s jednim baterijskim punjenjem.

Također navode kako će uz pomoć buduće optimizacije svojstva sustava znatno poboljšati i balansirati kako bi se mogli koristiti za multifunkcijske svrhe.

Znanstvenik Yang Bai, glavni autor znanstvenog rada objavljenog u publikaciji Applied Physics Letters, izjavio je da će unutar jedne godine imati prototip uređaja s "multi-energy-harvesting" svojstvom, a kroz par godina bi ta tehnologija mogla stići na tržište. Za sada nije poznato koliko bi nam sunčeve zrake, kinetička energija i toplina mogli produžiti vijek trajanja baterije mobitela, ali držimo da bi ovu tehnologiju trebalo čim više razvijati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->