Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.10.2020. 13:39

Vespera 

VIDEO: Astrofotografski gadget skupio milijun dolara

Ovaj gadget je hibrid teleskopa i kamere i omogućit će svakome bavljenje astrofotografijom.

VIDEO: Astrofotografski gadget skupio milijun dolara

Tvrtka Vaonis prošle godine je lansirala robotski astrofotografski sustav pod nazivom Stellina koji je bio prilično nezgrapan i s cijenom od 4000 dolara preskup većini astrofotografa amatera.

Sada su na Kickstarteru predstavili novi proizvod pod nazivom Vespera, znatno kompaktniji, praktičniji i cijenom znatno pristupačniji hibrid teleskopa i kamere. Gadget težine od samo 5 kg kombinira optiku, elektroniku i preciznu mehaniku u proizvod kojim se upravlja pomoću aplikacije pametnog telefona ili tableta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Vespera dolazi sa Sony1/2.9IMX462 senzorom koji je optimiziran za rad u uvjetima slabe osvijetljenosti i do sada se obično koristio za potrebe nadzora. Omogućuje snimanje slika rezolucije od 1920 x 1080 piksela, a Vaonis je, kako kaže, za njega izradio "vlastitu elektronsku karticu kako bi omogućio pravilnu optimizaciju i odvođenje topline s ciljem maksimiziranja performansi".

Na razvoju hardvera i softvera su radili u partnerstvu s proizvođačem Raspberry Pi mikroračunala, pa kažu da su kombinirajući Raspberry Pi sa svojim patentiranim algoritmom za procesiranje slike uspjeli izvući maksimalno iz malog Sonyevog senzora. Vespera može snimati slike u JPEG, TIFF ili FITS formatu koji se najčešće koristi u astrofotografiji, a aplikacija će vam omogućiti korištenje brojnih filtera. pohranu, dijeljenje i automatsko ili ručno upravljanje mehanikom teleskopa.

Vespera 2

Vespera koristi kombinaciju svoje aplikacije i lokacijskih servisa kako bi vam omogućila donošenje preporuka za astronomske "mete", a u aplikaciji se nalazi katalog s više od 500 svemirskih objekata. Gadget će vam pomoći u pronalaženju, promatranju i fotografiranju tih nebeskih tijela na temelju vaše lokacije, pri čemu će istovremeno automatski kompenzirati rotaciju Zemlje.

Inače, zanimljivo je da u promociji Vespere sudjeluje NASA-in astronaut Scott Kelly, zapovjednik ISS-a u misijama 26, 45 i 46, koji je između ostaloga sudjelovao u istraživanju utjecaja dugotrajnog boravka u svemiru zajedno sa svojim bratom blizancem Markom. 

Vespera 4

Vaonis je u crowdfunding kampanji na Kickstarteru tražio 10.000 dolara, a 15 dana prije isteka skupio je već više od 1.300.000 dolara, što znači da je privukao veliki interes, pa će uskoro započeti serijsku proizvodnju. Isporuke Vespere bi trebale započeti u prosincu 2021, a uređaj preko Kickstartera možete naručiti za 1.399 dolara, odnosno oko 9.045 kn (plus troškovi dostave) vaonisu "early bird" ponudi, što je za 300 dolara manje nego što će mu iznositi cijena u dućanima. Vezani sadržaji
Ključne riječi astrofotografija Vaonis Vespera
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->