Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.08.2020. 17:04

PEDOT 

Novi materijal će spajati ljude i AI

Znanstvenici vjeruju da će ovo utrti put za razvoj prvih pravih kiborga.

Novi materijal će spajati ljude i AI

Molekularni model PEDOT-a s maleimidom. Ugljikovi atomi su sivi, kisikovi crveni, dušikovi plavi, sumporovi žuti, a vodikovi bijeli. Photo Credit: David Martin

Znanstvenici Sveučilišta u Delawareu podigli su ovih dana puno prašine u znanstvenom svijetu, objavivši da su razvili novi bio-sintetski materijal koji će omogućiti spajanje umjetne inteligencije i ljudskog mozga.

Ovo otkriće, objavljeno u virtualnoj prezentaciji Američkog kemijskog društva, odnosi se na novi tip PEDOT polimera, materijala koji značajno umanjuje sve negativne pojave pri tradicionalnom spajanju živog tkiva s elektronikom, za što su se do sada koristili materijali poput zlata, silicija, čelika i drugi, koji između ostaloga uzrokuju ožiljcima i infekcijama, a ujedno dovode do čestih prekida signala između računala i mozga.

Nakon ispitivanja svojstva različitih materijala, znanstvenici Delawarea su otkrili da je za tu zadaću najpogodniji PEDOT, polimerski materijal koji se već prodaje komercijalno kao antistatički premaz na elektronskim zaslonima, a od nedavno se istražuje i za potrebe izrade takozvanih energetskih cigli koje bi nam doslovce mogle omogućiti izradu kuća sa zidovima koji bi imali dodatnu ulogu kao baterije.  

U svojim istraživanjima znanstvenici su koristili film od PEDOT-a s antitijelima koji je simulirao rast krvnih žila nakon ranjavanja i može se koristiti za detektiranje tumora u ranim stadijima koji rastu unutar tijela. PEDOT je također dramatično poboljšao performanse medicinskih implantata smanjivši impedanciju za dva do tri puta, povećavajući kvalitetu signala i vijek trajanja baterije kod pacijenata.

Teoretski, materijal se može modificirati tako da uključuje ne samo antitijela, već i peptide i DNK, što ga čini idealnim za povezivanje elektronike i računala s ljudskim mozgom, pa znanstvenici vjeruju da bi ovo moglo biti veliki iskorak u razvoju pravih kiborga.

Za ovaj mjesec Elon Musk je najavio predstavljanje tehnologije svoje tvrtke Neuralink, koja bi također trebala omogućiti povezivanje mozga i računala, no zasad nije poznato koriste li PEDOT za to.

Bit će vjerojatno neugodan osjećaj kada prvi puta čujete glesove Google Assistanta ili MP3 playera u svojoj glavi, no vjerojatno ćemo se i na to navići, a onda nam je samo nebo granica.

IZVOR: ACSVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->