Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.08.2020. 14:30

mini-RCM 

VIDEO: Kirurški mini robot Harvarda i Sonya

Inspiraciju za izradu ovog robota znanstvenici i inženjeri su našli u origamiju.

VIDEO: Kirurški mini robot Harvarda i Sonya

Znanstvenici i inženjeri Sonya i Wyss Instituta na Harvardu, razvili su malog kirurškog robota veličine teniske loptice koji nije teži od novčića, a inspiraciju su našli u japanskoj vještini kreiranja modela od papira, Origamiju.

Materijali od kojih je sastavljen robot slažu se u slojevima i režu laserom na način koji im omogućuje da formiraju 3D strukturu nalik na slikovnice iz kojih iskaču trodimenzionalni likovi i objekti.  

Za upravljanje robotom pod nazivom mini-RCM koriste se tri pokretača koji mu omogućuju kretanje u više smjerova, a istraživači su robota između ostaloga uspješno testirali u preciznom probijanju makete koja predstavlja imitaciju krvnih žila debljine dvije ljudske vlasi kose, što je simuliralo kiruršku proceduru ubrizgavanja lijeka u tanke vene u pozadini očne jabučice, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U ovakvom obliku robot još nije sposoban za rad u stvarnim kirurškim operacijama, no zbog svoje veličine i težine bi jednog dana mogao imati velike prednosti u odnosu na postojeće kirurške robote koji zauzimaju čitave sobe.

Istraživači također kažu da ga je i puno jednostavnije ukloniti iz pacijenta ukoliko tijekom kirurškog zahvata dođe do nekih komplikacija.  

Čitavo priopćenje Wyss Instituta možete pronaći na ovoj poveznici, a znanstveni rad objavljen u časopisu Nature Machine Intelligence potražite ovdje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->