Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.10.2013. 11:10

Kumu Networks 

Pametni sklop udvostručuje propusnost

Novi radio može primati i slati informaciju na istoj valnoj dužini.

Pametni sklop udvostručuje propusnost

Startup tvrtka Kumu koju su osnovali bivši znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, izradila je prototip radija koji udvostručuje propusnost na GSM ili Wi-Fi frekvencijama generiranjem signala koji poništavaju efekt poznat kao "self-interference". Radio se temelji na njihovom novom sklopu i posebnom algoritmu koji upravlja čitavim sustavom.

Naime, tehnologija koju znamo pod imenom "full-duplex radio" suočava se upravo s navedenim efektom, jer kada radiji šalju i primaju signale, oni koji se šalju su više milijardi puta jači od onih koji se primaju. Svaki pokušaj prijema i predaje signala na istoj frekvenciji suočava se s činjenicom da prijemnik radija prima i vlastiti predajni signal.

Stoga većina radija, uključujući one koje posjedujete u svojim pametnim telefonima, šalje signal na jednoj frekvenciji, a prima na drugoj, ili koristi istu frekvenciju, no rapidno se po njoj kreće naprijed i nazad.

Zbog te neučinkovitosti, radiji koriste veći bežični spektar nego što je potrebno.

Tvrtka Kumu je stoga proizvela ekstremno brzi sklop koji može predviđati od trenutka do trenutka, koliku će količinu miješanja (interferenci) stvoriti predajnik radija, a potom kreira kompenzacijski signal koji to poništava.

Sklop generira novi signal za svaki paket poslanih podataka, što omogućuje čak i rad na mobilnim uređajima, gdje je proces poništavanja signala znatno kompleksniji obzirom da se objekti od kojih se odbija stalno mijenjaju.

Ova tehnologija trebala bi donijeti velike promjene u svijet telekomunikacija, te bi osim bolje propusnosti bežičnog prijenosa podataka trebala omogućiti smanjivanje uređaja i uštede materijala, jer se na primjer u slučaju pametnog telefona jedna antena i jedan radio mogu koristiti za više podržanih protokola.

Tvrtka je nakon prvih prezentacija prototipa svojeg radija raznim tvrtkama, već prikupila oko 10 milijuna dolara investicija. 

Izvor: KumuVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->