Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.02.2020. 15:02

MIT 

Pametna površina udeseterostručuje WiFi signal

RFocus bi posebno mogao biti učinkovit za povezivanje malih IoT gadgeta i uređaja.

Pametna površina udeseterostručuje WiFi signal

Znanstvenici MIT CSAIL laboratorija Venkat Arun i Hari Balakrishnan odlučili su doskočiti problematičnim WiFi konekcijama kod izuzetno malih uređaja na kojima ima jako malo mjesta za antene. Razvili su pametnu površinu pod nazivom RFocus koja funkcionira istovremeno kao ogledalo i leća za fokusiranje radio signala na uređaje s druge strane "ograde", što u konačnici povećava jačinu signala za čak 10 puta i udvostručuje kapacitet kanala u uredskom okolišu.

Umjesto klasičnih antena, prototip RFocusa uključuje oko 3000 sićušnih antenskih elemenata i softver koji maksimalizira prijem, što znači da djeluje kao kontroler oblikovanja snopa (beamforminga) u sredini, za razliku od radio sustava koji povezuju krajnje točke odašiljača i klijentskih uređaja u ruterima, obzirom da bi tu tehnologiju bila jako teško ugraditi u sićušne uređaje.  

RFocus 2

Čitava dvodimenzionalna RFocus mreža mogla bi biti prilično jeftina i troši znatno manje energije u odnosu na konvencionalne sustave. Osim pojačanja signala za 10 puta, RFocus donosi prednosti i u tome što ne stvara nikakvo pojačanje signala, što znači da same antene ne emitiraju nikakvu energiju.

U ovom trenutku još nije poznato kada bi se ova tehnologija mogla naći na tržištu, no Arun i Balakrishnan rade na poboljšanju dizajna i tehnologiji proizvodnje na industrijskoj skali, pa vjeruju da bismo ove antene uskoro mogli imati na svojem zidu u obliku postera, a prvenstveno će nam koristiti za povezivanje malih IoT uređaja preko kućnog WiFi-a na 5G mreže.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->