Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2020. 11:21

RMIT 

Novi materijal za printanje Touchscreenova budućnosti

Australski znanstvenici proizveli novi materijal za izradu touchcsreenova koji se može printati, pa čak i tiskati poput novina.

Novi materijal za printanje Touchscreenova budućnosti

Znanstvenici australskog Sveučilišta RMIT proizveli su novi ultratanki elektronski materijal koji je 100 puta tanji od postojećih koji se koriste u izradi dodirnih zaslona. Znanstvenici su materijal izradili od indij-kositar oksida i koristili su tehnologiju printanja tekućeg metala kako bi ga pretvorili u dvodimenzionalni film.

Listovi nano debljine kompatibilni su s postojećim elektronskim tehnologijama, a zbog svoje savitljivosti mogu se proizvoditi metodom rotacijskog tiska poput novina. Indij-kositar slitina zagrijava se na temperaturu do 200 C na kojoj postane tekuća, a potom se kotrlja preko površine za izradu ultratankih listova indij-kositar oksida.

Novi materijal osim savitljivosti i provodnosti ima i veću prozirnost, što znači da propušta više svjetla, pa bi pametni telefoni s touchscreenom izrađeni od njega trebali koristiti manje energije i produžiti trajanje bateriji za 10%.

Znanstvenici kažu kako je današnja tehnologije proizvodnje prozirnih tankih filmova koji se koriste u telefonima prespora, troši previše energije i provodi se u specijalnim vakuumskim komorama, dok bi se touchscreenovi s njihovim filmovima mogli proizvoditi i u nečijoj kuhinji bez specijalizirane opreme. 

Znanstvenici su za svoju tehnologiju predali patentni zahtjev i nadaju se da će ju komercijalizirati, s konačnim ciljem da se tržištu jednog dana isporučuju jeftiniji elektronski uređaji s touchscreen ekranima. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->