Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.02.2020. 13:00

Caltech 

VIDEO: Znanstvenici pretvorili meduzu u kiborga

Pomoću električnih pulsova koje odašilje implantat meduza je u stanju plivati dva do tri puta brže.

VIDEO: Znanstvenici pretvorili meduzu u kiborga

Znanstvenici sveučilišta Caltech i njihovi kolege sa Stanforda odlučili su pretvoriti meduzu u kiborga ugradivši u nju implantat koji joj omogućuje plivanje dva do tri puta brže korištenjem električnih pulsova.

Sićušna protetika presvučena je vodootpornim plastičnim filmom i smještena u pluteni čep, a u njoj se nalaze mini procesor, litijumska baterija i dvije elektrode, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Meduze nemaju mozak ili receptore bola, ali otkriveno je da luče sluz kad su pod stresom, a takva sekrecija nije primijećena u ovom eksperimentu. Pored toga, meduze su nakon uklanjanja protetike nastavile normalno plivati i živjeti, što znači da im eksperiment nije nimalo naškodio.

Ova bioinspirirana robotika kojom se već dva desetljeća na Stanfordu i Caltechu bavi profesor John Dabiti mogla bi naći i svoju praktičnu primjenu, jer znanstvenici vjeruju da bi se implantati na meduzama mogli opremiti i raznim senzorima, kako bi prikupljali informacije o moru, poput temperature i onečišćenja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->