Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.01.2020. 10:23

HyDeploy 

Velika Britanija se počela grijati na vodik

Uspješno testiran sustav opskrbe prirodnim plinom u koji je dodano 20% vodika.

Velika Britanija se počela grijati na vodik

U kampusu Sveučilišta Keele provodi se projekt od velike važnosti za budućnost energetskog sustava Velike Britanije i zaštitu okoliša.

Prirodnom plinu koji služi za kuhanje i grijanje kampusa dodano je 20 postovodika, s idejom da se znatno smanji stvaranje stakleničkog plina CO2.

Projekt pod nazivom HyDeploy je prvo britansko testiranje korištenja vodika u modernom sustavu opskrbe, a Sveučilište Keele je odabrano iz razloga što posjeduje vlastiti plinski sustav. 

Vodik se stvara u elektrolizatoru smještenom pokraj sportskih terena sveučilišta, u kojem se voda elektrolizom razdvaja na vodik i kisik, a projekt vodi distrubiter plina tvrtka Cadent, koja kaže da bi uvođenjem 20% vodika u sustav opskrbe plinom Velike Britanije, nastalo smanjenje emisija CO2 za 6 milijuna tona, što je ekvivalent uklanjanja 2,5 milijuna automobila s prometnica.  

Količina od 20% vodika odabrana je zbog toga što ne utječe na postojeće plinske cijevi i sustave, no neki proizvođači bojlera već razvijaju prototipe koji koriste 100-postotni vodik, pa je jasno da je vodik energent budućnosti od nacionalnog interesa Velike Britanije.

Tvrtka Cadent navodi kako je zasad jedini problem kod uvođenja vodika njegova proizvodnja bez otpuštanja CO2 u atmosferu, jer elektrolizatori trebaju energiju, a nju bi trebalo proizvoditi iz obnovljivih izvora. Jeftinija alternativa je proizvodnja vodika iz prirodnog plina, no tim procesom se stvara CO2 koji bi trebalo pohraniti pod zemlju CCS tehnologijom (carbon capture and storage), koja još nije spremna za primjenu na industrijskoj skali.

Prvi bojleri spremni za rad na 100-postotnom vodiku pojavit će se na britanskom tržištu 2025. godine, no za njihovo korištenje biti će potrebna velika ulaganja u novu plinsku infrastrukturu. Kažu da će cijena tih bojlera biti veća za samo 60 britanskih funti u odnosu na klasične.  

U svakom slučaju Velika Britanija ima svoju energetsku viziju koja se dobrim dijelom temelji na vodiku, kao dodatku sustavima za dobivanje energije iz obnovljivih izvora koji se također razvijaju na nacionalnoj razini. Razvojem tih tehnologija Velika Britanija (isto kao i Europska Unija) namjerava do 2050. godine postići potpunu ugljičnu neutralnostVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->