Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.12.2019. 13:24

DEAnsect 

VIDEO: Roboti insekti preživljavaju muhomlat

Sićušni roboti se kreću pomoću umjetnih mišića 3 cm u sekundi i izuzetno su otporni.

VIDEO: Roboti insekti preživljavaju muhomlat

Znanstvenici EPFL-ove Škole inženjerstva razvili su mekane robotske insekte koji se kreću na pogon umjetnih mišića, s idejom da se jednog dana kreću u rojevima i izvode razne zadaće.

Robot pod nazivom DEAnsect proizveden je u dvije inačice. Prva koristi ultratanke žice i izuzetno je robusna pa se može savijati, udarati mlatilicom za muhe ili gaziti cipelom bez da to utječe na njezinu sposobnost kretanja.

Druga inačica nema žice, već je potpuno autonomna, teži manje od jednog grama i na svojim leđima nosi bateriju i sve elektronske komponente. Pametni insekt je opremljen mikrokontrolerom kao mozgom i fotodiodama kao očima, pomoću kojih prepoznaje crne i bijele uzorke, što mu primjerice omogućuje praćenje bilo koje linije koju nacrtate na podu, kao što možete vidjeti u ovom videu.     

DEAnsect roboti na svoje tri noge sadrže dielektrične aktuatore od elestomera (DEAs) debljine ljudske vlasi koji se pokreću prema naprijed vibracijama, što im omogućuje kretanje različitim vrstama terena.

Kretanje se generira brzim uključivanjem i isključivanjem napona brzinom većom od 400 puta u sekundi. 

Znanstvenici trenutnu u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Stanford rade na potpuno autonomnim mekanim inačicama insekata robota koje planiraju opremiti novim senzorima i emiterima kako bi mogli direktno međusobno komunicirati.

Vezani sadržaji
Ključne riječi roboti EPFL insekti DEAnsect
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->