Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.12.2019. 12:41

University of Exeter 

Orangutani komuniciraju pomoću 11 glasovnih fraza

Istraživači su zabilježili više od 1000 signala između 16 orangutana i upoznali njihov jezik.

Orangutani komuniciraju pomoću 11 glasovnih fraza

Znanstvenici sveučilišta University of Exeter proveli su studiju na grupi od 16 orangutana s Bornea kako bi upoznali njihov način komunikacije, odnosno primitivni jezik kojim se služe.

Analiziranjem video snimki istraživači su prepoznali 1299 signala između orangutana iz kojih su otkrili da komuniciraju pomoću 11 vokalnih signala (fraza) i 21 gestikulacije te su potom saznali i njihovo značenje.

Između ostaloga, orangutani koriste fraze "popni se na mene", popeti ću se na tebe", "daj mi (neki objekt)", "makni se od mene", "igrajmo se", "igraj se slabijim intenzitetom", "igraj se jačim  intenzitetom", "prestani se igrati", "prestani s time", itd.

Komunikacijske geste uključuju udaranje, stiskanje, potiskivanje donje usne, trešnju predmeta i "predstavljanje" dijela tijela. Vokalizacije uključuju oštar zvuk poljupca koji nastaje pri udisanju (škripanje poljupcem), tihi izvučeni zvuk koji nastaje prilikom udisanja (gunđanje) i šištanje poljupca praćeno višestrukim režanjem u definiranoj sekvenci.

Istraživanje je također otkrilo da orangutani često odgovaraju na geste i vokalne izraze prije nego ih sugovornik dovrši sustavom predviđanja poput ljudi, ili za manje od jedne sekunde u 90 posto slučajeva.

Ovo istraživanje je trajalo duže od dvije godine, a znanstvenici su snimili više od 600 sati videa u močvarnim šumama Sabangaua na indonezijskom otoku Borneu. 

Obzirom na sličnost načina komunikacije između čovjekolikih majmuna i male djece, znanstvenici vjeruju da će ovo dati veliki doprinos u razumijevanju nastanka verbalnog i neverbalnog govora kod ljudi.

Čatav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->