Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Ovo su tri najveće favoritkinje za prvu ženu na Mjesecu
Članak
Objavljeno: 05.08.2022. 12:31

NASA Artemis 

Ovo su tri najveće favoritkinje za prvu ženu na Mjesecu

Među devet žena koje je NASA odabrala za Artemis program, tri astronautkinje se izdvajaju za misiju s ljudskom posadom 2025. godine.

Ovo su tri najveće favoritkinje za prvu ženu na Mjesecu

NASA je odabrala 18 astronauta za Artemis misiju povratka čovjeka na Mjesec, odnosno 9 žena i 9 muškaraca, koji će biti odabrani za nove šetnje površinom našeg prirodnog satelita i možda gradnju prve stalne ljudske naseobine.

Artemis kandidati

Dok je kod muškaraca teško reći tko će imati priliku ponoviti mali korak za čovjeka i veliki za čovječanstvo u prvoj Artemis misiji s ljudskom posadom 2025. godine, kod žena se po nama tri imena izdvajaju, mada NASA za sada ne želi otkrivati kakvi su njezini konkretni planovi.

Uvidom u biografije 9 "Artemis dama", došli smo do tri astronautkinje koje po nama imaju veliku šansu da jedna od njih postane prva žena na Mjesecu.

Koch Wilson Rubins

Prva među njima je Christina Koch (43) iz Grand Rapidsa u Michiganu, apsolutna rekorderka po dužini boravka u svemiru za žene, koja je između 2019. i 2020. godine tamo provela 328 dana, 13 sati i 58 minuta. Ova dama koju mnogi smatraju najvećim favoritom za prvu žensku šetnju Mjesecom, po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani inženjer fizike i magistar znanosti elektrotehnike na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline u Raleighu.

Naša druga favoritkinja je Kate Rubins (43) iz Nape u Kaliforniji, koja je po stažu provedenom u svemiru druga iza Koch, jer je u orbiti našeg planeta ukupno provela 300 dana, 1 sat i 31 minutu, a poznata je i po tome što je postala prva osoba kojoj je sekvencioniran DNK u svemiru.

Krasi je diploma iz molekularne biologije na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu i doktorat iz biologije raka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, na odjelu za biokemiju i odjelu za mikrobiologiju i imunologiju.

Tijekom svog posljednjeg putovanja na Međunarodnu svemirsku postaju radila je na eksperimentu sa srcem kako bi proučila kako promjene u gravitaciji utječu na kardiovaskularne stanice na staničnoj i tkivnoj razini.

Treća astronautkinja kojoj se također daju velike šanse je Stephanie Wilson (55) iz Bostona u Massachusettsu, veteranka 3 Space Shuttle misije na ISS, iz 2006, 2007. i 2009. godine. Ona je najstarija NASA-ina seniorka, afroamerikanka s najviše letova u svemir, a u orbiti je ukupno provela 42 dana.

Ako će biti odabrana, ona će ujedno dobiti titulu najstarije osobe koja je hodala Mjesecom, jer će prestići Alana Sheparda koji je 1971. godine na Mjesecu imao 47 godina i 80 dana.

Što se obrazovanja tiče, Stephanie je diplomirala inženjerske znanosti na Sveučilištu Harvard i magistrirala zrakoplovno-svemirsko inženjerstvo na Sveučilištu Texas u Austinu.

Obzirom da NASA planira na Mjesec poslati prvu ženu i prvog afroamerikanca, odabir Stephanie Wilson bio bi ubijanje dvije muhe jednim udarcem, a u prilog joj ide ogromno iskustvo, obzirom da je u Artemis program odabrana još prije 2000. godine, a let na Mjesec 2025. godine bi joj najvjerojatnije predstavljao posljednju priliku jer će tada imati blizu 60 godina, pa bi je NASA zbog dugog angažmana u agenciji mogla nagraditi.

Bez obzira bila odabrana neka od ovih dama ili ne, činjenica je da Mjesec više nikada neće biti isti kao prije, samo nas još zanima koje će biti prve riječi prve astronautkinje na Mjesecu.

U TV seriji Space Force, prva afroamerikanka na Mjesecu je izjavila "It's good to be black on the Moon". Ako prva žena na Mjesecu bude Stephanie Wilson, možda se sjeti toga pa unese malo šale u Artemis program. Teško da bi se usudila to reći, ali bi bilo jako fora.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec Artemis
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->