Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.07.2022. 14:14

NASA 

Dovoz uzoraka s Marsa pomoću dva helikoptera

Američka svemirska agencija je impresionirana Ingenuityem pa radi dva nova Marsova helikoptera.

Dovoz uzoraka s Marsa pomoću dva helikoptera

NASA je promijenila Mars Sample Return program koji ima za cilj dovoz uzoraka stijena koje je rover Perseverance skupljao na Zemlju. Umjesto slanja Sample Fetch Rovera na crveni planet kao što je prvotno planirano, program će iskoristiti sam Perseverance i poslati dva helikoptera temeljena na Ingenuityju kao podršku.

NASA i ESA surađivale su na programu vraćanja uzoraka tijekom proteklih nekoliko godina. Izvorni plan bio je poslati preko ESA-e Sample Fetch Rover da preuzme uzorke i odveze ih natrag do rakete, koja će ih dovesti u Earth Return Orbiter. Međutim, dizajn rovera postao je daljim razvojem prevelik sve dok više nije mogao stati u jedan lander s povratnom raketom.

Sample Return Lander ne bi trebao stići na Mars do 2030. godine, ali NASA je uvjerena da će Perseverance do tada i dalje biti operativan - uostalom, rover Curiosity još uvijek radi gotovo 11 godina nakon što je lansiran. Prema novom planu, Perseverance će se odvesti do landera kako bi dostavio 30 uzoraka stijena koji će biti utovareni u raketu.

No, ako prije toga nešto pođe po zlu s Perseveranceom, lender bi se smjestio bliže roveru, a potom će pomoćni helikopteri doletjeti kako bi preuzeli uzorke. Iako su helikopteri napravljeni po uzoru na Ingenuity, imat će male kotače. To će im omogućiti da se odvezu do uzoraka koji su zatvoreni unutar cilindara i pokupe ih s tla gdje ih je rover ispustio.

Earth Return Orbiter i Sample Retrieval Lander poletjet će u jesen 2027., odnosno u ljeto 2028. godine. Njihovo putovanje do crvenog planeta i nazad trajat će godinama, pa se očekuje da će uzorci na Zemlju stići tek 2033. godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->