Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.07.2022. 11:41

Definitivni rastanak 

Rusija za dvije godine napušta ISS

Šef ruske svemirske agencije kaže da će Rusija do 2024. godine nastaviti izvršavati sve ugovorene zadaće.

Rusija za dvije godine napušta ISS

Jurij Borisov, šef ruske svemirske agencije Roscosmos, na sastanku s ruskim predsjednikom Putinom objavio je da će Rusija formalno napustiti Međunarodnu svemirsku postaju ISS nakon 2024. godine.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, odnosi zapada i Rusije su dosegli najnižu točku od Hladnog rata, što se odrazilo i na zajedničke svemirske misije te znanstvene kolaboracije.

Sve to već je utjecalo na znanstvena istraživanja u CERN-u, misije na Marsu s ESA-om, a sada i na ISS. Borisov je također rekao da će Rusija do kraja 2024. godine nastaviti izvršavati sve ugovorene obaveze i zadaće, a u svojem priopćenju nije niti jednom riječju spomenuo da je na ovu odluku utjecao rat u Ukrajini.

Prije donošenja ove odluke o povlačenju s ISS-a, Rusija je rekla da će nastaviti međunarodnu suradnju na svemirskoj postaji do 2030. godine, što bi uključivalo i 3 leta ruskih astronauta sa SpaceX-ovim Crew Dragonom.

Rusija ima u planu sagraditi vlastitu orbitalnu postaju ROSS (Russian Orbital Service Station, no što će biti s ruskim modulima koji su spojeni na ISS još nije poznato. Moguće je da će nadzor nad njima biti prepušten nekim drugim partnerima ISS-a, ili će ih rusi jednostavno "odšarafiti" i gurnuti u vatrenu smrt Zemljine atmosfere.

Odlazak Rusa će se odraziti i na druge stvari, uključujući smjene posade na ISS-u, održavanje postaje i znanstvene projekte.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ISS Roscosmos Rusija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->