Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Hrvatski znanstvenici oživljavaju svinju sat nakon smrti
Članak
Objavljeno: 04.08.2022. 13:14

OrganEx 

Hrvatski znanstvenici oživljavaju svinju sat nakon smrti

Znanstvenici obnavljaju vitalne stanične funkcije svinja jedan sat nakon smrti, no ne trebate se plašiti prasaca zombija.

Hrvatski znanstvenici oživljavaju svinju sat nakon smrti

Hrvatski znanstvenici na privremenom radu na američkom Sveučilištu Yale, odnosno David Andrijević, Zvonimir Vrselja, Mario Škarica, Ana Spajić, Nenad Šestan i njihovi kolege, postali su poznati 2019. godine kada su oživjeli umrli mozak svinje pomoću sustava BrainEx, čime su privukli veliku pozornost struke i medija širom svijeta.

Sada su neuroznanstvenik i rođeni Zadranin Nenad Šestan i njegov hrvatsko-američki tim, otišli još jedan korak dalje, omogućivši povratak staničnih i molekularnih  funkcija svinje sat vremena nakon smrti što se do sada smatralo nemogućim.  

Za to su razvili novi sustav pod nazivom OrganEx, odnosno stroj povezan s prirodnim krvožilnim sustavom životinje, pumpajući kroz njega tekućinu posebno dizajniranu za suzbijanje neravnoteže metabolizma i elektrolita koja se javlja nakon prestanka protoka krvi.

usporedba ECMO lijevo i OrganEx desno

Tim je testirao sustav na svinjama i usporedio ga s postojećom tehnologijom za obnavljanje cirkulacije poznatom kao ekstrakorporalni membranski sustav oksigenacije (ECMO). On je spojen na svinje jedan sat nakon srčanog zastoja, nakon čega je uslijedilo šest sati cirkulacije s tekućinom za obnavljanje.

Skupina svinja koja je primila OrganEx tretman pokazala je mnogo veći integritet tkiva i smanjenu smrt stanica, krvarenje i oticanje tkiva, od onih tretiranih ECMO-om. Još bolje, neki ključni molekularni i stanični procesi obnovljeni su u nekoliko organa OrganEx svinja, uključujući srce, mozak, jetru i bubrege. Obrasci ekspresije gena upućuju na to da se u tijelu događaju čak i neki procesi popravka.

Tim napominje da tijekom postupka nije otkrivena nikakva električna moždana aktivnost povezana s normalnom funkcijom mozga, tako da se svaka zabrinutost oko "zombi svinje" može otkloniti.

Umjesto toga, tim kaže da ovo otkriće pokazuje da se tijela sisavaca mogu mnogo bolje oporaviti od prekida protoka krvi nego što se to ranije mislilo. Iako ima još puno posla da se istraži ova tehnika, OrganEx bi mogao pomoći u spašavanju više organa za transplantaciju ili dovesti do novih tretmana za oporavak od srčanog ili moždanog udara.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Yale Nenad Šestan OrganEx
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->