Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.07.2022. 15:28

MIT 

Naljepnica koja vidi vaše unutrašnje organe

Nova ultrazvučna naljepnica veličine poštanske marke proizvodi jasne slike srca, pluća i drugih unutarnjih organa.

Naljepnica koja vidi vaše unutrašnje organe

Nosivi senzori poput naljepnica i privremenih tetovaža smatraju se obećavajućom tehnologijom za brzu, jednostavnu i jeftinu medicinsku dijagnostiku. Svoj doprinos sada donose i istraživači MIT-a koji su predstavili senzor koji vidi unutarnje organe pomoću ultrazvuka, analizom zvučnih valova koji se odbijaju od srca, pluća i drugih unutarnjih organa.

Postojeća ultrazvučna dijagnostika zahtijeva nezgrapnu i specijaliziranu skupu opremu koja je dostupna isključivo u ambulantama i bolnicama, no senzorska naljepnica bi mogla omogućiti liječnicima da "vide" unutarnje organe kada god to požele, bez obzira na to gdje se pacijent nalazio, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nosivi senzor koji se lijepi na kožu u stanju je konstantno snimati ultrazvučne slike 48 sati dnevno, a na testovima se pokazao prilično učinkovit, jer je stvarao ultrazvučne snimke u realnom vremenu, pomoću algoritma koji je zvučne valove uživo pretvarao u slike. 

Kako bi se senzorska naljepnica mogla primjenjivati u medicinskoj dijagnostici, znanstvenici uređaj namjeravaju opremiti sustavom za bežično povezivanje putem WiFi-ja ili Bluetootha

Čitavo istraživanje objavljeno u časopisu Science možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT ultrazvuk naljepnica
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->